DESTINACIJE

Sumba, tiha i ekskluzivna alternativa Baliju

19.11.2022 u 07:32

Bionic
Reading

Mnogim ljubiteljima odmora u tropskim krajevima Bali je atraktivna destinacija, poznata već desetljećima. No, sada mu je susjedni indonezijski otok Sumba postao značajni konkurent, i to stoga što je pronašao pravu ravnotežu između takozvanog 'light-touch' ili nenametljivog turizma (čitaj: prisno i opušteno) i duboko ukorijenjene tradicije.

Na zapadnome rubu mora Savu, nekoliko otoka istočno od Balija, postoji mjesto gdje divlji konji još uvijek lutaju plažama obrubljenim palmama, a na nekim cestama može se susresti više bivola negoli automobila. Otok je prepun prirodnih bazena obavijenih sjenom i veličanstvenih lokacija za surfanje, ali i vapnenačkih brežuljaka koji izgledaju gotovo kao afrička savana.

Najkarakterističniji aspekt Sumbe, otprilike dvostruko veće od Balija ali s jedva šestinom njegove populacije, njezin je sustav starosjedilačkog vjerovanja marapu, prema kojem lokalno stanovništvo štuje duhove svojih predaka za koje vjeruju da žive posvuda oko njih, iako su neki pokopani u impozantnim megalitskim grobnicama. Zanimljivo je da i kršćani i muslimani na ovom otoku naginju kombiniranju svoje vjere s marapuom.

U tradicionalnim kampong selima, s kućicama slamnatih, šiljastih krovova, žene koje žvaču plodove oraha betel predu neke od najsloženijih ikat tkanina u Indoneziji - geometrijske uzorke školjki i životinja na tkanini ručno obojenoj lišćem indiga, korijenima i mljevenom kurkumom. Žvakanje betel oraha praksa je u kojoj se oni žvaču zajedno s gašenim vapnom i lišćem betela, zbog njihovih stimulativnih i narkotičkih učinaka.

Sumba je još gotovo netaknut otok šamanskih svećenika, gdje nema trgovačkih centara i koji dosad nije doživio ništa slično pretjeranom razvoju viđenom na Baliju. Novi hotelijeri bili su skloniji spajanju ugostiteljstva s filantropijom. To su ljudi poput Claudea Gravesa, koji je pokrenuo Zakladu Sumba za potporu projektima zajednice u isto vrijeme kada je 1989. izgradio odmaralište pokraj najpoznatijeg mjesta za surfanje na otoku. Hotel se sada zove Nihi Sumba i u vlasništvu je američkog financijera Chrisa Burcha te južnoafričkog hotelijera Jamesa McBridea (bivši vlasnik The Carlylea u New Yorku).

Veliki dolazak potkraj ove godine najavljuje i tropsko-moderni Cap Karoso na divljem zapadnom rubu otoka. Prvi hotelijeri Fabrice i Eve Ivara tu će naglasak staviti na hranu koje će od namirnica uzgojenim na organskoj farmi resorta pripremati skupina chefova koji će se neprestano izmjenjivati, radi što veće raznolikosti ponude.

Većina posjetitelja zasad ostaje na zapadu otoka, gdje ih sat i pol vožnje tihim prašnjavim cestama od male zračne luke Tambolaka dovodi do odmarališta kao što su Nihi Sumba na jugu i Cap Karoso na zapadu. Tu ima čarobnih plaža, od vapnenačkih naslaga Bwanna na jugozapadu do polu-lagune Mandorak na krajnjem zapadu i ušća rijeke Pero, gdje se u bistrim vodama okupljaju drveni ribarski kanui s potporama. U laguni Weekuri, u blizini Mandoraka, mještani turistima iznajmljuju gumene prstenove za spokojno plutanje u toplim i mirnim vodama Indijskog oceana.

  • +4
Sumba Izvor: Profimedia / Autor: ROMEO GACAD / AFP / Profimedia

Vrijedno je istražiti i istočni dio otoka, s njegovim stablima sandala i plantažama indijskog oraščića. Prirodne atrakcije na putu uključuju višeslojni vodopad Lapopu, slapove i špilje Waikelo Sawah te kupalište Waimarang, koje podsjeća na meksičke cenote (prirodne jame ili vrtače nastale urušavanjem vapnenačke podloge koja otkriva podzemne vode). Tradicionalna kampung sela razasuta su po otoku, a Ratenggaru na zapadu, recimo, krase slamnate kuće i megalitske grobnice koje gledaju na prekrasno ušće bijelog pijeska i mirne tirkizne vode.

Pitate se gdje odsjesti? Ima ponešto za svakoga. Nihi Sumba i dalje je najpoznatiji smještaj na otoku (28 slamnatih vila među stablima frangipanija, s infinity bazenima i privatnim batlerima koji organiziraju jahanje konja na plaži u vrijeme zalaska sunca). Također na jugozapadnoj obali, Alamayah je butik hotel posvećen surfanju, sa šest apartmana, tečajevima joge na krovu i restoranom s biljnom prehranom.

Potkraj ove godine, Cap Karoso će promovirati 47 spavaćih soba i 20 vila, uključujući i kuće na plaži s bazenima u obliku lagune. Bliže zračnoj luci i prekrasnoj plaži Mananga Aba na sjeveru, Maringi Sumba je bujno bambus eko-odmaralište Zaklade Sumba Hospitality, s novoobučenim lokalnim osobljem, devet spavaćih soba i vila te izvrsnom sumbanskom hranom s permakulturne farme Zaklade.