OD 16 DO 29 LIPA

Ina od ponoći poskupljuje benzin

25.07.2011 u 17:45

Bionic
Reading

Ina će od ponoći, kako se neslužbeno doznaje, povećati cijene svih vrsta naftnih derivata, a to se povećanje kreće od 16 lipa koliko će poskupiti plavi dizel do 28, odnosno 29 lipa za koliko poskupljuju benzini

Prema neslužbenim informacijama, Ina će od sutra, 26. srpnja, svoje dvije vrste eurosupera 95 prodavati po cijeni koja će biti 28 lipa veća nego danas - eurosuper BS 95 po 9,89 kuna po litri (do sada 9,61 kuna), a eurosuper BS 95 class po 9,94 kune po litri (do sada 9,66 kuna).

S noćašnjim poskupljenjem za 29 lipa po litri, cijena Ininog eurosupera BS 98 premašit će deset kuna i litra će koštati 10,25 kuna (do sada 9,96 kuna).

Od sutra će vozači automobila s dizelskim gorivima na Ininim postajama ta goriva plaćati 25 ili 26 lipa više nego do sada - eurodizel BS poskupljuje na 9,18 kuna (do sada 8,92 kune), eurodizel BS class na 9,23 kune (do sada 8,97 kuna), a obični dizel na 8,86 kuna (do sada 8,61 kuna).

Cijena plavog dizela od sutra će biti 5,56 kuna, što je 16 lipa više od dosadašnjih 5,40 kuna, a loživog ulja ekstra lakog 6,36 kuna, ili 18 lipa više od dosadašnjih 6,18 kuna.

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas poslijepodne, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

I podaci Ministarstva i neslužbene najave iz Ine pokazuju da će naftni derivati od sutra poskupiti za 2,9, odnosno 3 posto, a to je ujedno i maksimalan postotak porasta ili pada najviših cijena u dvotjednim korekcijama cijena.

Korekcija cijena ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana te tečaju dolara, a u proteklom su razdoblju, po podacima koje je poslijepodne objavila Ina, kotacije svih derivata na mediteranskom tržištu u porastu do 5,66 posto, a tečaj dolara u odnosu na kunu također je u porastu (2,2 posto) u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Ministarstvo gospodarstva je danas poslijepodne utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 26. srpnja do 8. kolovoza, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo.

Izuzetak su postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje mogu direktno opskrbljivati plovila gorivima na kojima kompanije mogu slobodno formirati cijene za sve derivate, osim za plavi dizel.

Ina od 21. lipnja ove godine primjenjuje diferencirane cijene derivata te na 37 benzinskih postaja na autocestama ima za dvije do pet lipa veće cijene eurosupera BS 95 i eurodizela BS te eurosupera BS 95 class i eurodizela BS class, a ima i 20 postaja izvan mreže autocesta na kojima su cijene tih derivata za dvije do pet lipa niže nego na ostalim postajama.

Cijene koje Ina primjenjuje na većini svojih postaja, kao i diferencirane cijene, bit će nakon ponoći službeno objavljene na Ininim internet stranicama.

MINGORP: cijene derivata od ponoći mogu rasti za 16 do 30 lipa

Najviše maloprodajne cijene naftnih derivata od ponoći će biti više od 16 lipa koliko može poskupiti plavi dizel pa do 30 lipa koliko može poskupiti motorni benzin sa sto oktana, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 26. srpnja do 8. kolovoza

Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, cijena najprodavanijeg benzina eurosupera BS 95 ponovno će se približiti razini od 10 kuna, jer je Ministarstvo najvišu cijenu tog derivata utvrdilo na 9,94 kune po litri. To je 28 lipa po litri više od dosadašnjih 9,66 kuna.

Za primjerice znači da će vozači za puni rezervoar od 50 litara tog benzina, za koji danas izdvajaju 483 kune, od sutra trebati 14 kuna više ili 497 kuna.

Po podacima Ministarstva, maloprodajna cijena motornog benzina sa 98 oktana, eurosupera BS 98 od sutra može biti 10,25 kuna po litri, što je 29 lipa više od dosadašnjih 9,96 kuna.

Najviše, za 30 lipa po litri, na 10,45 kuna (do sada 10,15 kuna), može poskupiti benzin eurosuper BS 100.

S maksimalno dopuštenim poskupljenjem od 26 lipa po litri, dizelsko gorivo eurodizel BS će ponovno premašiti cijenu od 9 kuna po litri s obzirom da je Ministarstvo njegovu najvišu cijenu utvrdilo na 9,23 kune (do sada 8,97 kuna).

Najviša maloprodajna cijena običnog dizela od ponoći može biti 8,86 kuna, što je 25 lipa više od dosadašnjih 8,61 kunu.

Za 19, odnosno 18 lipa po litri naftne će kompanije od sutra moći poskupiti loživa ulja - loživo ulje s oznakom euro moći će prodavati po najvišoj cijeni od 6,57 kuna (do sada 6,38 kuna), a obično loživo ulje po 6,36 kuna (do sada 6,18 kuna).

Nova maksimalna cijena plavog dizela od sutra je 5,56 kuna, što je 16 lipa više od dosadašnjih 5,40 kuna.

Prema Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, maksimalno dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata naviše ili naniže na dan obračuna u odnosu na važeću najvišu maloprodajnu cijenu iznosi 3 posto.

Najnoviji porast cijena naftnih derivata je otprilike na razini tog maksimalno dopuštenog poskupljenja, a to se ponajviše tumači visokim rastom cijena derivata na tržištu Mediterana na kojem su, kako se doznaje, cijene benzina i dizela u proteklom razdoblju porasle za oko 5,5 posto, odnosno sve do 5,66 posto. Također, u prethodnom je obračunskom razdoblju tečaj dolara u odnosu na kunu porastao za oko 2,2 posto.

Prema Pravilniku, Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene. Većina naftnih kompanija već neko vrijeme koristi mogućnost tih diferenciranih cijena i na svojim postajama na autocestama ima nešto više cijene nego na ostalim postajama.