RETROAKTIVNO KRESANJE

Imućnom vlasniku Hemingwaya Zagreb drastično srezao najam

22.04.2015 u 07:01

Bionic
Reading

Umjesto 17.500 eura plus PDV za tri i pol mjeseca najma, zbog radova koji su se prošlog ljeta i dijela jeseni odvijali u zagrebačkoj Mesničkoj i Streljačkoj ulici Mario Kovačević, vlasnik Hemingway bara koji se nalazi u sklopu kina Tuškanac, platit će Gradu Zagrebu najam u visini od 1.640 eura jer je, unatoč različitim mišljenjima dvaju gradskih ureda, temeljem Zaključka o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor, takvu odluku donijela Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika

Kovačević s Gradom ima ugovor o najmu do rujna ove godine, a prema njemu mjesečna najamnina iznosi 5.000 eura plus PDV za prostor od 712.50 m2 odnosno sedam eura za kvadratni metar. Prema odluci zamjenice gradonačelnice, cijena najma smanjena je za tri i pol mjeseca, koliko su trajali radovi, na razinu ispod eura za kvadratni metar ili, preciznije, na 5 kn/m2.

Zaključak o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovniprostor, donesen potkraj 2013, omogućuje svima koji su ugradskim prostorima, a kojima je djelomično onemogućen rad u trajanjuod najmanje mjesec dana, bez njihove krivnje, da zatraže plaćanje zakupnineu minimalnom iznosu od 5 kn/m2.

U Kovačevićevu zahtjevu za smanjenjem najma vjerojatno ne bi bilo ništa sporno da nije podnesen početkom veljače 2015, četiri mjeseca nakon završetka radova, i da Gradski ured za graditeljstvo, komunalne poslove i promet u svom odgovoru nije naveo da se u konkretnom slučaju radi 'o objektu koji se nije nalazio direktno u zoni zahvata radova i da su se isti izvodili u periodu od sredine lipnja do početka kolovoza 2014'.

Nezadovoljan odgovorom navedenog ureda, Kovačević je zatražio mišljenje Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, koji je zaključio da su 'zakupnici bili onemogućeni normalno obavljati poslovnu aktivnost zbog činjenice da se prostoru teško moglo pristupiti jer nije bilo drugog kolnog prilaza osim onog s Tuškanca, a što je dovelo do značajnog smanjenja prometa u predmetnom prostoru' te je predložio da se udovolji molbi zakupnika.

Molbi je udovoljeno i za prostor u sklopu kina Tuškanac, umjesto predviđenih 17.500 eura plus PDV, Kovačević treba platiti 1.640 eura.

Ovo nije prvi put da Grad istom zakupcu izlazi u susret. Naime Kovačeviću, imućnom vlasniku lanca barova i restorana iz Opatije, Grad je za isti prostor, ali i za prostor pored Hrvatskog narodnog kazališta u ljeto 2008, u sklopu akcije brisanja dugova, otpisao nekoliko stotina tisuća kuna za dugove s niza različitih stavki, od duga za najam prostora, preko komunalne naknade, do spomeničke rente...

Zanimljivo je to da je Hemingwayu dug 2008, na ime nagomilanih kamata, otpisan zbog istog razloga zbog kojeg je sada retroaktivno smanjio najamninu – radova. Naime 2005. i 2006. gradila se garaža na Tuškancu, što je onemogućilo rad popularnog okupljališta.

I dok s jedne strane Grad nekima izlazi u susret, drugima to nije onemogućeno. Tomislav Juras, vlasnik restorana Stari fijaker, koji se nalazi u Mesničkoj ulici, kaže kako nema od koga nije tražio da se obustavi naplata za vrijeme trajanja radova.

'Ulica je bila potpuno raskopana, a dulji period nismo imali ni plina ni struje, što znači da smo bili bez osnovnih uvjeta za rad. Tražio sam da ne moramo platiti spomeničku rentu, ratu za plin, komunalije i struju, i to samo za mjesec i pol najintenzivnijih radova, ali nisam naišao na razumijevanje. Obraćao sam se i Gradu, ali oni su tvrdili kako sam u državnom prostoru i da mi ne mogu pomoći. I tako je to 'pimplanje' trajalo neko vrijeme da bi mi DUUDI na kraju izašao u susret najamninom za tih mjesec i pol. Ne bih volio ponovo prolaziti kroz to', zaključio je Juras.


117923,118049,378279 ,378094