BRAMMERTZ O TOPNIČKIM DNEVNICIMA

'Ima još puteva koje možete istražiti'

28.05.2010 u 16:35

Bionic
Reading

Nakon trodnevnog posjeta Hrvatskoj, glavni haški tužitelj Serge Brammmertz u Banskim dvorima se sastao s premijerkom Jadrankom Kosor. Kaže da će za Hrvatsku ključno izvješće o suradnji s Haagom sastaviti preko vikenda, a iz izjava se ne može zaključiti kakvo će ono biti

Brammertz je rekao da je jedan od dvaju ciljeva njegova posjeta Hrvatskoj bio sastanak s premijerkom Kosor uoči sastavljanja izvješća o suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu koji će Vijeću sigurnosti UN-a poslati u ponedjeljak.

Kaže da je s Kosor razgovarao općenito o suradnji, ali i o jednom otvorenom zahtjevu Haškog tribunala za tzv. 'topničkim dnevnicima' koje i dalje traži skupina stručnjaka nazvana 'Task Force'.

'Informirali su me o aktivnostima Task Forcea, i jako mi je drago da nastavlja s radom, jer vjerujemo da postoje putevi koji se još mogu istraživati da se ti dokumenti pronađu', rekao je Brammertz i dodao:

'Zbog toga se veselim nastavku suradnje i vjerujem da se mogu postići dodatni rezultati u suradnji', zaključio je glavni haški tužitelj i rekao da se sastao i s predsjednikom Ivom Josipovićem s kojim je, kaže, imao 'izvrstan sastanak', a dodao je i da je Josipović 'veliki stručnjak na području pravosuđa'. Rekao je također da je sastanak državnih tužitelja regije na Brijunima bio vrlo uspješan i pohvalio glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića kao 'vodeću osobu u regiji zaslužnu za suradnju'.

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je kako je Hrvatska u suradnji s Haagom 'potpuno otvorena i iskrena': 'Znamo sve svoje obaveze i želimo ih ispuniti kako je to navedeno i u Ustavu, pa smo tako i napravili opširnu administrativnu istragu svih dokumenata koji se od nas traže.'

Kosor je rekla da su predali sve što su pronašli, i da radna skupina od 40-ak profesionalaca nastavlja potragu za topničkim dnevnicima: 'U ovoj istrazi vrijede ista načela kao u borbi protiv korupcije - nema nedodirljivih, potraga se mora provesti u potpunosti!'

Kosor je svoj govor završila rekavši kako se nada da će dobri rezultati u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije pomoći u otvaranju poglavlja 23. o pravosuđu da bi se što prije mogli završiti pregovori za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.