MRSIĆEVI 'LOŠI POSLODAVCI'

Idućeg tjedna objava još jedne 'liste srama'

09.07.2014 u 15:50

Bionic
Reading

S više od dva mjeseca zakašnjenja, ali ipak: Hrvatska će sredinom srpnja dobiti još jednu 'crnu listu', ovaj put popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić bio je najavio neobičan poklon hrvatskim radnicima još za 1. svibnja ove godine, no ostvarenje obećanja oteglo se zbog procedure

Dana 15. srpnja - uz moguće kašnjenje od jednog ili dva dana - na stranicama Porezne uprave i Ministarstva rada objavit će se podaci o poslodavcima koji nisu isplatili tri plaće zaredom, ili su unutar razdoblja od šest mjeseci preskočili ukupno tri plaće. Naći će se ondje ime i prezime poslodavca ili naziv tvrtke, zatim njegova godina rođenja i sjedište tvrtke, broj zakinutih radnika i period u kojemu nesretnici nisu vidjeli svoja primanja. Ako bi se pojavila zabuna oko identiteta poslodavca, može se objaviti još i ime njegovih roditelja ili datum rođenja.

U Mrsićevu ministarstvu za tportal.hr su potvrdili da su riješili sve nejasnoće oko eventualnog kršenja zaštite osobnih podataka, kao i da su s Poreznom upravom i uz pomoć nedavno uvedenog obrasca JOPPD dobili vrlo precizne podatke koje će obraditi tvrtka APIS. Neslužbeno najavljuju da ne treba očekivati velika iznenađenja, jer se radi mahom o tvrtkama za koje je ionako poznato da su u problemima, poput splitskog Konstruktora.

Objavu Mrsićeve crne liste još ranije su podržali i poslodavci i sindikati, no oni se razlikuju u procjenama broja radnika koji ne primaju plaće: dok u HUP-u očekuju da će ih biti oko 20 tisuća, u Hrvatskoj udruzi radničkih sindikata (HURS) vjeruju da ih je čak 70 tisuća. U izvješću američkog State Departmenta za prošlu godinu pak spomenuta je brojka od čak 80 tisuća radnika

Neisplata plaća u Hrvatskoj je odnedavno proglašena kaznenim djelom, ali ne postoji službeni podataka o broju kaznenih prijava, jer ga Državno odvjetništvo navodno ni nema: za tportal.hr su kazali da će brojka biti objavljena u njihovu službenom izvješću za 2013. U javnosti je zasad poznat tek jedan slučaj osude zbog neisplate plaće, kada je direktor bračkog Jadrankamena Vedran Vilović osuđen na novčanu kaznu od 43 tisuće kuna jer je u prosincu 2011. radnike ostavio bez plaće puna tri mjeseca iako je na računu imao dovoljno novca za isplatu. Poznato je da je kaznena prijava podnesena i protiv Darka Petričevića, vlasnika nekadašnje Tehnomehanike iz Marije Bistrice.

Većina poslodavaca dosad je pravdala neisplatu plaća 'poslovnim okolnostima' zbog čega nisu mogli biti zakonski kažnjeni. No na Mrsićevoj listi vjerojatno će biti najzanimljivije pobrojati tvrtke koje ne plaćaju vlastite radnike, a u vlasništvu su države, pa pokušati objasniti zašto ona sama sebe kazneno ne prijavi.