BILDT I SPINDLEGGER

'Iduća godina mogla bi biti povijesna prilika za Balkan'

26.06.2013 u 16:36

Bionic
Reading

Hrvatska se ovih dana priključuje Europskoj uniji, a iduća godina mogla bi biti povijesna prilika za Balkan i približavanje ostalih država te regije europskim integracijama, ocijenili su u zajedničkoj izjavi, koju je medijima dostavilo austrijsko veleposlanstvo u Ljubljani, austrijski i švedski ministri vanjskih poslova Michael Spindlegger i Carl Bildt

'Uz potrebnu političku volju 2014. bi mogla postati godina u kojoj će se razriješiti politički sporovi, a cijela regija napraviti skok prema Europskoj uniji', navodi se u izjavi Bildta i Spindeleggera koji podsjećaju da se 2014. godine obilježava 100. obljetnica početka prvog svjetskog rata kojemu je povod bio ubojstvo austrijskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu.

Uz Hrvatsku koja s 1. srpnja ulazi u EU, Bildt i Spindelegger u izjavi ističu i 'prijelomni dogovor' postignut između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa i uređenju odnosa na sjeveru Kosova. Uz ocjenu da taj dogovor neće biti implementiran preko noći i da u vezi s njim treba urediti brojne pojedinosti, austrijski i švedski ministar vanjskih poslova ističu da je onima koji poznaju stanje u regiji jasno kako je dogovor Beograda i Prištine bio značajan korak.

Bildt i Spindelegger ocjenjuju da su svojim dogovorom Priština i Beograd zaslužili napredak prema europskim integracijama, odnosno da je Srbija zaslužila dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora, a Kosovo za početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, što bi bio jak signal cijeloj regiji.

U izjave navode da je sada važno da primjer Prištine i Beograda slijede i lideri u Skoplju, Sarajevu i Tirani te da dogovor o osjetljivom pitanju srpskog stanovništva na Kosovu znači da se mogu prevladati i dugotrajna blokada u BiH, spor o imenu Makedonije te da su u Albaniji moguće reforme.

'Ako u tim pitanjima bude postignut napredak, onda EU mora biti spremna ispuniti svoje obveze', navode u izjavi Bildt i Spindelegger te upozoravaju lidere u regiji da bi u suprotnom njihove zemlje zaostajale, što bi imalo dugotrajne političke i gospodarske posljedice.

'Nadajmo se da će odlučnost lidera u Hrvatskoj, te hrabrost i vizija lidera u Beogradu i Prištini biti uzor koji će slijediti i ostali', navode u izjavi Bildt i Spindelegger, a dogovor Srbije i Kosova nazivaju izrazom pragmatizma i kompromisa kojim se mogu prijeći zapreke prema postizanju dobrosusjedskih odnosa i ljudima u zemljama regije dati nadu za bolju budućnost.