ŠEKS U OSIJEKU

'Idemo u pobjedu s geslom: Predsjednicu za predsjednicu!'

20.11.2011 u 08:01

Bionic
Reading

Razgaljena Jadranka Kosor sinoć je u Osijeku, nošena ovacijama na završnom skupu HDZ-a za IV. izbornu jedinicu, bez imalo krzmanja javno priznala sve svoje zasluge: 'Osmijeh ne dam! Jer imamo pravo biti pametni, imamo pravo hodati uspravnog čela, imamo pravo isticati sva naša postignuća, sve naše pobjede', grmjela je s govornice više od pola sata, dok joj grlo nije otkazalo

U šatoru na srednjoškolskom igralištu Tomislav Ivić, Josip Đakić i Vladimir Šeks pripremili su pogodno ozračje za rijetko viđen vatromet taštine, međusobno se nadmećući tko će uvaženoj Predsjednici iskazati veće divljenje i poštovanje. Tako, samo pod njezinim vodstvom, Hrvatska više neće na Balkan ni u jugosferu, a 'one koji ne znaju niti su ikada znali, koji nikad nisu radili, treba ih skinuti zauvijek', vikao je s govornice prijeteći ispruženim prstom i stisnutom šakom Josip Đakić, optužujući čelnike oporbene koalicije da su 'prevarili hrvatski narod po tko zna koliko puta. Ti su opljačkali hrvatski narod i nisu se spremni suočiti s njim. Mi smo bili spremni dati život za Hrvatsku i danas smo spremni dati život za njezino bolje sutra, zajedno na djelu s našom uvaženom i poštovanom Predsjednicom stranke. Stoga, Hrvatsku nizašto vam ne damo, nikome, a naročito ljevici', urlao je Đakić ispraćen gromoglasnim pljeskom.

Sedam razloga za glas

Pred 500-600 posjetitelja potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks iznio je sedam razloga da na izborima 'presudnim za hrvatsku budućnost' daju glas nositeljici svih lista Jadranki Kosor:

'Prvi je što je uspješno deblokirala pregovore s EU-om koji su dotad bili beznadežno zapleteni i zatvoreni. Potom je ubrzano završila pregovore i ovih dana potpisat će pristupni ugovor.

Drugi i treći razlog je što je u najtežim kriznim okolnostima uspjela održati hrvatsko gospodarstvo i zemlju iznad vode. Brojne velike europske zemlje su tonule i potonule, od Grčke nadalje, a Hrvatska je pod upravom predsjednice Vlade održala hrvatski brod na površini. Njezina je zasluga tako uspješno vođenje gospodarske politike', veličao je Šeks predsjednicu HDZ-a.

Njezino 'liderstvo u borbi za politiku čistih ruku, protiv korupcije i organiziranog kriminala' četvrti je razlog, jer Vladimir Šeks smatra da nikakvi zakoni ne bi Hrvatsku doveli na taj put da nije bilo njezine odlučnosti i hrabrosti. Potom ju je nazvao osvjedočenim borcem za dignitet Domovinskog rata, prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i ratnih invalida te najzaslužnijom za dostignutu razinu socijalnih prava umirovljenika, majki i mladih obitelji. Završni razlog je njezina skrb za ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija, pri čemu je istaknuo Slavoniju i Baranju, 'u čiji su krvotok ubrizgane goleme milijarde', što je istoku Hrvatske omogućilo preživljavanje, istaknuo je Šeks parirajući Glavaševom HDSSB-u koji gradi svoje pozicije na kontinuiranoj zapostavljenosti Slavonije i Baranje.

'Njezinom pobjedom pobjeđuje i lista HDZ-a, što je preduvjet za nastavak politike reformi predsjednice Vlade i nakon ulaska Hrvatske u EU. Idemo u pobjedu s geslom: Predsjednicu za predsjednicu', zaključio je Šeks, ne zaboravivši i bivšega premijera:

'Glasuje se za hrabru i odlučnu ženu koja je u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti – kada je veliki dezerter šmugnuo repom i ostavio Hrvatsku demokratsku zajednicu, Vladu i hrvatsku državu na cjedilu – uzela kormilo hrvatske politike u svoje ruke.'

Kosor: Bilo je zaista strašnih trenutaka

Polaskana takvim hvalospjevima, Jadranka Kosor nastavila je u istom tonu:

'Prošla sam iznimno težak put i mnogi me ovih dana pitaju bih li nešto promijenila da sam znala što me sve čeka, je li mi žao što sam prihvatila voditi stranku i Vladu u iznimno teškim vremenima, najtežim iza rata. Moj odgovor je: Ništa ne bih promijenila. Bila mi je čast voditi svoju stranku i biti prva koja nameće tempo, prva koja pokazuje da mogu raditi i 16 sati, i 17 sati ako treba, zaista davati sve od sebe da bismo uspjeli, dame i gospodo, da bismo napravili velik posao. Bilo je zaista strašnih trenutaka, od spoznaje u srpnju 2009. godine da je proračun u iznimno teškom stanju. Pokušavala sam okupljati sve oko sebe, sindikate i poslodavce, razgovarati', prepričavala je Kosor svoja premijerska iskustva.

'Želja mi je bila deblokirati pregovore koji su tada bili beznadežno blokirani. Upornim i strpljivim radom, uz beskrajno puno razgovora i beskrajno puno rada, uspjeli smo. I, dame i gospodo, iako je malo tko vjerovao, mi smo pregovore završili. Još u proljeće bilo je jako malo onih u Hrvatskoj, pa i u inozemstvu, koji su vjerovali da možemo završiti pregovore. Sjetite se, cijelo sam vrijeme govorila: Da, možemo! Da, hoćemo! Da, do kraja lipnja završit ćemo pregovore! I završili smo', za što je nagrađena ovacijama i nastavila još intenzivnije.

'Ja sam i tada, ako se sjećate, u bifeu, kada je Europska komisija rekla, i kada mi je predsjednik Barroso čestitao, i predsjednik Europskoga vijeća Van Rompuy, i dragi kolega Orban, kada su mi čestitali i rekli: 'Predsjednice, vjerojatno i ne znate što ste zapravo napravili, koliko velikog posla ste napravili za Hrvatsku.' Ja sam i tada tamo, u Bruxellesu, rekla ono što mi je u srcu i večeras ovdje, u Osijeku, rekla sam: 'Ovaj završetak pregovora posvećujem hrvatskim braniteljima. Oni su najzaslužniji za to što je Hrvatska završila pregovore i sutra postaje 28. članica EU-a.'

Nalivperom Benedikta XVI potpisat će pristupni ugovor

'U više od dvije godine otkako sam na čelu Vlade i stranke mnogi su nas pokušavali poniziti do neslućenih razmjera, medijski i politički. Sjetite se uvreda koje nisu zabilježene u političkom životu rijetko koje zemlje, a pogotovo Hrvatske. Proglašavali su nas strankom opasnih namjera, a onda su Jovanović i ostali počeli govoriti da smo zločinačka organizacija. Vrijeđanje, vrijeđanje, vrijeđanje. Na to smo odgovarali radom, radom i radom. Puno puta sam im rekla: Na krivu ste se namjerili. Nećete me otjerati, radit ću i dalje za Hrvatsku.

Pregovore smo završili i 9. prosinca potpisat ću pristupni ugovor nalivperom koji mi je poklonio sveti otac Benedikt XVI i tako, još jedanput, pokazati koliko nam je u Hrvatskoj važan Sveti Otac, koliko su duboki naši kršćanski korijeni. I zato vjerujem da će se birači, kada budu odlučivali 4. prosinca, sjetiti jednog oporbenog čelnika koji želi biti premijer, a kojeg je cijela Hrvatska nagovarala da ipak dođe pozdraviti Svetoga Oca, za razliku od nas kojima je to bila čast, ogromno zadovoljstvo, koji smo došli širokoga srca i puni ljubavi.

Neki dan je jedan novinski komentator, govoreći o završenim pregovorima – naravno, tu se više uopće ne spominje tko je pregovore završio, to se valjda samo po sebi završilo – kaže da će u Europskoj uniji odahnuti kad mi odemo s vlasti i kad se ja, kao, maknem. A neće priznati da je Vlada koju je vodio HDZ završila pregovore unatoč opstrukcijama oporbe, unatoč tome što nisu prstom mrdnuli da bismo bili uspješni. Makar sam ja rekla da je to zasluga sviju nas, cijele Hrvatske, svih građanki i građana RH', nizala je Jadranka Kosor, a nije zaboravila ni branitelje:

'Neki nam govore da ne smijemo slaviti Oluju. Ne, ne! Slavit ćemo mi Oluju i pozivam vas već sada, nakon izborne pobjede, početkom kolovoza u Knin na još jednu veličanstvenu proslavu Oluje. Sve naše poštovanje i sva naša ljubav ide hrvatskim braniteljima. I večeras pozdravljam sve branitelje među nama. I na poseban način Vukovar.'

Nitko ne smije ostati doma

Pobjedu na izborima ostvarit će da bi mogli voditi državu još četiri godine i nastaviti provoditi Program gospodarskoga oporavka, 'da bismo, kada smo, evo, na odličnom putu oporavka, mogli ostvariti rast BDP-a kako smo planirali, smanjiti javni dug i deficit do ulaska Hrvatske u EU'.

Zato Kosor traži povjerenje birača za prvi puni mandat koji će, kaže, kao predsjednica Vlade odraditi za dobrobit hrvatskoga naroda.

'Molim vas da ustrajete ovih dana do izbora svi, bez ostatka. Molim vas da razgovarate s prijateljima, da iziđete na izbore i povedete članove obitelji. Nitko ne smije ostati doma. Molim vas da se ne ostvari plan o tome da Hrvatska zaista pocrveni. Želimo da se ne ukine vjeronauk u školama, kao što to najavljuju iz Kukuriku koalicije, da se ne uvode novi porezi, ne prepolove rodiljne naknade i doplatak, jer nama nije svejedno koliko će nas biti. To je prvorazredno nacionalno i strateško pitanje. Mi smo kroz sve godine krize ostavili po četiri milijarde kuna svake godine za rodiljne naknade i doplatak. Ne želimo da nam tempo diktiraju ljudi bez moralne odgovornosti i čestitosti, koji na svoje liste stavljaju ljude koji su vozili mrtvi pijani. Moramo pobijediti da u Hrvatskoj ne postane normalno da postoje dvostruka mjerila, za jedne i za druge', jedva je zaključila Jadranka Kosor, boreći se s napadom kašlja, jer, rekla je, previše govori.