USPJEH UNATOČ HENDIKEPU

Iako je u kolicima, Lana među najboljim studentima

01.10.2012 u 16:33

Bionic
Reading

Priča Lane Prager, djevojke oboljele od rijetkog oblika okoštavanja mišića koje ju je prikovalo za invalidska kolica, dokaz je da i uza sva ograničenja koja donosi teška bolest ni zahtjevne stvari nisu nemoguće. Studirajući od kuće, uz pomoć asistenata i Skypea, završila je tri godine dodiplomskih studija na Grafičkom fakultetu, a već od sutra studiranje će nastaviti i na diplomskim studijima

Na prvi dan nove akademske godine Lanu Prager primio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Kako je i sâm priznao, namjera mu je bila pokazati koliko i u kojoj mjeri i osobe s invaliditetom svojim primjerom ukazuju kako se može biti uspješan u hrvatskom društvu.

Lana je u prvom razredu osnovne škole, u samo tri mjeseca, uslijed teške bolesti ostala skoro potpuno nepokretna. Njezina majka Marina, u čijem su društvu kod ministra došli i dekanica Grafičkog fakulteta Diana Milčić te asistenti i predstavnici udruge Zamisli koja pomaže mladim invalidnim osobama u školi i na fakultetu, prepričala je kako su sve do osmog razreda imali punu potporu nastavnika koji su joj dolazili kući i držali nastavu, slično se nastavilo i u srednjoj školi, a onda je Lana odlučila završiti i web dizajn na fakultetu. Postala je prva studentica u Hrvatskoj koja je nastavu pratila od kuće

'Lana je dokaz kako netko tko je uporan i ambiciozan može daleko dogurati bez obzira na tjelesna ograničenja', ponosna je Lanina majka, uz zahvalnost i ministru Jovanoviću, ali i njegovoj dvojici prethodnika – Draganu Primorcu i Radovanu Fuchsu

Lanina bolest doista je teška i specifična – gotovo svi mišići i vezivna tkiva na tijelu su joj okoštali, ne može micati ni glavu ni tijelo, pa su joj pokretni još samo prsti na rukama. Nikad nije posustajala, ima širok krug prijatelja, bavi se raznim hobijima, a uskoro će s nakitom koji izrađuje sudjelovati i na velikoj izložbi u Puli.

Sâma Lana ispričala je ministru kako izgleda nastava koju pohađa. Predavanja sluša uz pomoć programa Skype tako što se asistenti koji umjesto nje idu na predavanja spoje preko prijenosnog računala. 'Slušam predavanja kao i svi drugi, radim što i drugi, jedino što knjigu ne mogu držati ni dvije minute, pa mi knjige skeniraju', priča Lana.

'Prvog smo dana nove akademske godine htjeli pokazati primjer osoba s invaliditetom koje uz puno truda i volje mogu završiti fakultet. Lana Prager je jedna takva studentica koja je uspješno završila dodiplomski studij, kreće i na diplomski studij, i to uz pomoć i civilnih udruga, i Ministarstva, ali i uz asistente koje financira Ministarstvo', poručio je ministar Jovanović.

Zanimljivo je i kako je Lana diplomske studije upisala kao jedna od najuspješnijih studentica, odnosno bila je druga po uspjehu u svojoj generaciji, što su i na fakultetu, ali i u Ministarstvu znanosti iskoristili da poruče kako dostignuti 55 ECTS bodova koji jamče besplatno studiranje nije nedostižno.

'Lanin primjer je i poruka svima da je potrebno učiti i da će onda moći skupiti dovoljno ECTS bodova kako bi njihove školarine bile besplatne. Poruka je to i svima onima prosvjednicima koji smatraju da je 55 ECTS bodova previše za stvaranje preduvjeta da budu oslobođeni školarine. Smatram da je ta odluka pravedna, da je ona poticajna i da šalje poruku svima – ako su vrijedni, završit će fakultet bez plaćanja školarine', smatra ministar.

U cijeloj priči o Lani i drugim mladima sa sličnim zdravstvenim problemima kojima je pomoć drugih životno potrebna, posebnu ulogu ima udruga Zamisli kojoj je prioritet kvalitetno obrazovanje mladih s invaliditetom. U početku su im dolazili samo mladi ljudi koji su pohađali Filozofski fakultet, no kroz 12 godina fokus njihova zanimanja se povećao, pa je njih 62, uglavnom slijepih ili slabovidnih, o kojima brinu volonteri udruge upisano na 17 zagrebačkih fakulteta.