VUČIĆ ZA DER STANDARD

Iako Hrvatska vodi antisrpsku kampanju, bolji odnosi nemaju alternativu

28.03.2017 u 20:28

Bionic
Reading

U velikom intervjuu za bečki Der Standard srbijanski premijer i predsjednički kandidat Aleksandar Vučić predstavio se kao ‘ponosni balkanski dečko’ te očitovao o odnosima Hrvatske i Srbije

‘Postoje mnogi premijeri u Europi koji bi poželjeli imati većinu u parlamentu kakvu imate vi. Zašto ste odlučili da je bolje postati predsjednik nego ostati premijer?’, upitala je Adelheid Wölfl, novinarka Der Standarda, Aleksandra Vučića na početku intervjua koji je ovih dana objavljen u ovom austrijskom listu. Vučić je odgovorio: ‘Vrlo sam zadovoljan gospodarskim uspjehom, gospodarskim rastom i smanjenjem deficita te nisam imao namjeru mijenjati svoju funkciju. No postojala je velika vjerojatnost da moja stranka izgubi predsjedničke izbore, što bi nekim ljudima omogućilo da našu zemlju vrate u prošlost. Tako bi opet došlo do gospodarskog sloma i do povećanja deficita. Čovjek ne može uvijek izabrati ono što bi njemu osobno bilo bolje, nego se mora odlučiti za budućnost zemlje. Želio sam osigurati stabilnost u zemlji i regiji te nastavak reformi.’

Najavio je i da se na sljedećim unutarstranačkim izborima u njegovoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) neće kandidirati te da na poziciji predsjednika neće tražiti nikakve dodatne ovlasti. Kada je riječ o Kosovu, istaknuo je da je ‘parlament u Prištini odlučio zaustaviti dijalog’ te se pohvalio time da u ‘razgovoru s Angelom Merkel nije kritizirao svoje kolege u Prištini’. ‘Predložio sam da ubrzamo gradnju autoceste između Niša i Prištine. To će ljude povezati, kao i omogućiti slobodan protok roba, kapitala i građana. To je već bio učinio Tito’, rekao je Vučić.

Srbijanski premijer je za Der Standard izjavio da podržava uspostavu zajedničkog tržišta balkanskih zemalja jer bi se tako ‘lakše privuklo investitore’ te da bi sve države zapadnog Balkana tako ‘uštedile mnogo novca’. Upitan o ruskoj politici prema Balkanu, Vučić je rekao da je njegov ‘strateški cilj da Srbija postane dio Europske unije’, ali i da ‘održava tradicionalno dobre odnose s Rusijom i Kinom’.

'Kolinda Grabar Kitarović je razumna osoba'

Kada je riječ o izbjegličkoj krizi, Vučić je isključio mogućnost da će sagraditi zid između Srbije i Bugarske ili Srbije i Makedonije.

‘Ne treba nam Europa koja se sastoji od zidova i ograda, nego s otvorenim granicama’, rekao je Vučić te dodao kako je na briselskom samitu tijekom izbjegličke krize njemačka kancelarka Angela Merkel pitala Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju koliko bi najviše izbjeglica mogli primiti. ‘Slovenci su rekli 10-15 tisuća, Hrvati su rekli 10-15 tisuća i mi smo rekli 10-15 tisuća. Ali danas samo mi imamo izbjeglice, negdje oko osam tisuća. U Sloveniji ih je nula, u Hrvatskoj oko 200 i ne dozvoljavaju da itko uđe u zemlju. Jedini smo koji smo primili izbjeglice i o njima se brinemo’, pohvalio se Vučić te izrazio veliku zabrinutost zbog mogućnosti da propadne dogovor Turske i Europske unije oko izbjeglica.

Aleksandar Vučić je upitan i hoće li, ako postane predsjednik, biti još inicijative za zajednički rad s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, uz dodatnu konstataciju novinarke da su ‘odnosi s Hrvatskom vrlo napeti’. ‘Oni su uvijek dobrodošli u Beogradu i spremni smo razgovarati o raznim stvarima. To nije jednostavno. Oni već neko vrijeme vode kampanju protiv Srba. Ali moramo se jedni drugima približiti. Tome nema alternative’, odgovorio je Vučić.

‘Vjerujem da je predsjednica Grabar Kitarović razumna osoba, iako nemamo iste poglede. Nadam se da ćemo imati priliku izgraditi bolje odnose u budućnosti’, zaključio je Vučić za Der Standard.