KONZULTACIJE JOŠ TRAJU

I vladajući i oporba konačno spremni na uređenje pitanja referenduma

24.10.2013 u 14:28

Bionic
Reading

Jučerašnji prijedlog odluke Odbora za Ustav o raspisivanju referenduma, koju u SDP-u tumače na način da će i nakon odlučivanja građana na referendumu zadnju riječ ipak imati Sabor, ponovno je otkrio koliko nejasnoća i neusklađenosti postoji po pitanju referenduma. Iako su se izmjenama Ustava i donošenjem Ustavnog zakona 2010. godine zastupnici obvezali izmijeniti Zakon o referendumu u roku od šest mjeseci, to se nije dogodilo, a o izmjenama pitanja referenduma raspravljati se počelo tek sada

Već sutra, prilikom saborskog glasovanja, zastupnici bi trebali donijeti odluku o pokretanju ustavnih promjena, i to na inicijativu 50 zastupnika SDP-a. Radi se o ustavnim promjenama koje se tiču ukidanja zastare za teška ubojstva, a za koje će vladajući trebati i podršku dijela oporbe. Upravo zbog toga premijer Zoran Milanović provodi konzultacije s oporbenim strankama koje, naravno, imaju dodatne želje za promjene Ustava. Jučer je dogovoreno da će se oformiti radna skupina koja će evaluirati sve druge ideje za promjene Ustava. Među njima su i one Hrvatskih laburista, a oni smatraju da je pravo vrijeme da se regulira pitanje referenduma.

Laburisti smatraju da treba poštovati Ustavni zakon o provedbi Ustava koji je propisao da će se posebnim zakonima regulirati nova ustavna rješenja što se ne mogu neposredno primjenjivati, što uključuje i pitanje referenduma. Drugim riječima, kako bi se poštovao Ustavni zakon, potrebno je donijeti novi Zakon o referendumu. Osim toga, Laburistima je sporan i članak 87. Ustava koji, kako kažu, ne ide u korist građana zbog visokog broja potpisa koji su potrebni za raspisivanje referenduma, stoga u toj stranci predlažu da ta brojka bude 200 tisuća. Laburisti se također zalažu za to da u slučaju građanske inicijative za referendum Ustavni sud odlučuje o ustavnosti referendumskog pitanja prije samog prikupljanja potpisa.

Ako je suditi prema jučerašnjoj raspravi na Odboru za Ustav, čini se da je vladajuća većina spremna podržati takve izmjene. Još jučer SDP-ov Nenad Stazić kazao je da treba postrožiti kriterije za referendum, jer je sada za uspjeh referenduma dovoljno da se na njemu pozitivno za neku odluku izjasni većina izašlih.

Da su vladajući spremni na razgovor, potvrdio je danas i SDP-ov Peđa Grbin. 'Jučer smo imali vrlo otvorenu raspravu i raspravljali smo o tome. Kolega Stazić ukazao je na nelogičnost takvih odredbi u Ustavu i što se može dogoditi njihovom zlouporabom, a zaključak koji je donijet jučer glasi da će se pristupiti evaluaciji svih prijedloga koji su pristigli. Ne vidim da je bilo tko u bilo kojem trenutku rekao da se neće raspravljati o nečemu. Dapače, o svemu će se raspravljati i ukoliko se može postići konsenzus za jednu takvu odredbu, zašto je ne bismo ugradili u Ustav?', rekao je Grbin.

Lesarov prijedlog spremni su podržati i u HDZ-u. 'HDZ bi to podržao, posebno prijedloge za promjenu ustavnih odredbi koje se odnose na referendum koje je predložio zastupnik Lesar u ime Hrvatskih laburista - da se prihvati smanjenje kvote s 10 na 5 posto i da se promjenom Zakona o Ustavnom sudu i Ustava stipulira to da Ustavni sud odlučuje o referendumskom pitanju prije raspisivanja referenduma', rekao je HDZ-ov Vladimir Šeks.

Prijedlog Laburista prihvatljiv je i HDSSB-u, no Josip Salapić kaže da jednako tako očekuju od Laburista da podrže prijedloge HDSSB-a.

'Smatramo da pitanje referenduma treba riješiti Ustavom i zakonom. To je nešto protiv čega nemamo razloga biti protiv. U Ustavu trebaju biti rokovi za sazivanje referenduma kad se ispune zakonski uvjeti, zalažemo se i za manji broj potpisa što se tiče inicijative za referendum te da se točno riješi u Ustavu što može, a što ne može biti referendumsko pitanje, kao i da se za trenutno pitanje inicijative 'U ime obitelji', s obzirom da su se stvorili zakonski uvjeti, propišu rokovi kada će se provesti volja birača poslije referenduma. Nenormalno je da se na lokalnoj razini traži izlazak 50 posto birača, a na državnoj razini volju naroda može iznijeti 10 osoba. To je pravna praznina, nesuvislo i nema veze sa zdravom pameti te HDSSB tu nema nikakvog razloga biti protiv prijedloga Laburista', rekao je Salapić