VREMENSKA PROGNOZA

I u nedjelju crvena upozorenja i obilne oborine: Evo gdje će vam i kada zatrebati kišobran

17.11.2019 u 07:59

Bionic
Reading

Meteoalarm je za cijelu obalu, izuzev podvelebitskog kanala, izdao crveno upozorenje, najavljujući vrlo jako i olujno, mjestimice i jako olujno jugo u okretanju na jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra bit će do 130 km/h. Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ), u nedjelju će biti umjereno do pretežno oblačno uz povremenu kišu, češću na Jadranu i područjima uz njega. U središnjim predjelima kiše će biti od sredine dana, a u istočnim tek navečer. U drugom dijelu dana mjestimice obilne oborine, a na Jadranu je moguće i grmljavinsko nevrijeme

Puhat će umjeren, ponegdje i jak jugoistočni vjetar. Na Jadranu će jako i olujno jugo popodne slabjeti i okretati na jugozapadnjak, na sjevernom dijelu potom na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 15 i 20 °C, prognozira DHMZ.

U Zagrebu, očekuje se umjereno do pretežno oblačno, poslijepodne povremeno s kišom koja lokalno može biti obilnija. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, u okolnom gorju i s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura između 15 i 17 °C.

Prognoza po regijama za nedjelju

Umjereno do pretežno oblačno, a kasno poslijepodne i navečer uz mjestimičnu kišu. Puhat će umjeren do jak jugoistočni vjetar, a navečer slabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 12, a najviša dnevna uglavnom između 16 i 20 °C.

METEOALARM

Upozorenje za Jadran

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Središnja Hrvatska

Umjereno do pretežno oblačno, od sredine dana s kišom koja lokalno može biti obilnija. Vjetar umjeren, u okolnom gorju i jak jugoistočni, navečer u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 10, a najviša dnevna između 14 i 16 °C.

  • +3
Vremenska prognoza po regijama Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Gorski kotar i Lika

Pretežno oblačno uz povremenu kišu, lokalno obilnu i moguće praćenu grmljavinom. Puhat će umjeren i jak jugoistočni vjetar, a navečer slabjeti. Jutarnja temperatura zraka uglavnom od 5 do 10, a najviša dnevna uglavnom između 11 i 15 °C.

Istra

Pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom te mjestimičnim neverama i obilnim oborinama, a krajem dana i u noći djelomično smanjenje naoblake. Puhat će umjereno do vrlo jako, na udare olujno jugo, ponegdje i olujno jugo s orkanskim udarima, a tijekom poslijepodneva i navečer će slabjeti i okretati na slab do umjeren, mjestimice pojačan jugozapadnjak i zapadnjak. More će biti umjereno valovito i valovito, u noći i prijepodne mjestimice i jače valovito, a poslijepodne će postupno slabjeti. Najniža temperatura zraka bit će od 12 do 14 °C, a najviša dnevna od 15 do 18 °C.

  • +6
U Makarskoj obilna kiša potopila magistralu na ulazu u grad Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Sjeverni Jadran

Prevladavat će oblačno uz povremenu kišu, lokalno obilniju, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme, osobito poslijepodne. Jako i olujno jugo postupno će slabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, potom na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka uglavnom od 14 do 19 °C.

Dalmacija

Umjereno do pretežno oblačno uz povremenu kišu, lokalno obilnu. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme, osobito poslijepodne. Jako i olujno jugo postupno će slabjeti i okrenuti na jugozapadnjak. Temperatura zraka uglavnom od 15 do 20 °C.

nedjelja ujutro

HAK: Stanje na cestama

Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Ponegdje ima i magle. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče:

  • zbog uključivanja izvanrednog prijevoza u zoni čvora Zadar II kratkotrajno će se od 4. 11. do 30.11. do 15 minuta zaustavljati sav promet u smjeru Zagreba: od ponedjeljka do četvrtka od 14:30 do 15:30 sati, petkom i subotom od 15:30 do 16:30 sati, nedjeljom od 19:30 do 20:30 sati.

Autocesta A3 Bregana-Lipovac:

  • zbog izgradnje rotora u Svetoj Nedelji zatvoren je čvor Sveta Nedelja. Promet je preusmjeren na čvor Bobovica, a iz smjera Zagreba na izlazni krak čvora Jankomir za Rakitje/Kerestinec;
  • na zagrebačkoj obilaznici - između čvorova Kraljevečki Novaki/Ivanja Reka i Kosnica u oba smjera za vrijeme pojačanog prometa mogući su zastoji, zbog radova na mostu Sava.

Zagrebačka obilaznica - čvor Jankomir (A3):

  • zbog radova izvanrednog održavanja sanacije zapadnog mosta u čvoru Jankomir iz pravca autoceste A2 prema autocesti A3 u smjeru Lipovca promet se odvija samo jednim trakom te je zatvoren izlazni krak iz smjera Krapine (sa A2) prema gradu Zagrebu (Jankomiru) zbog čega je promet preusmjeren obilazno preko nadvožnjaka Rakitje. Predviđeno trajanje radova je do 20.12.2019. godine;
  • zona ispod zapadnog nadvožnjaka Jankomir, na glavnoj trasi autoceste A3 (u smjeru čvora Lučko i GP Bregana) - promet se u oba smjera vodi samo jednim trakom, uz ograničenje brzine od 80 km/h.

Državna cesta DC1:

  • zbog radova na nadvožnjaku Začretje na dionici DC1 u mjestu Sveti Križ Začretje vozi se jednim trakom uz regulaciju semaforima, privremenu prometnu signalizaciju i ograničenje brzine 30 km/h.
  • privremeno zatvaranje DC1 na dijelu od raskrižja državnih ceste DC1 i DC206 (ulaza u grad Krapinu) do mjesta Žutnica u vrijeme izvođenja završnih radova sanacije nadvožnjaka Žutnica. Obilazak: DC1–Krapina–DC206–nerazvrstane ceste NC 1.1-Žutnica-DC74-Đurmanec-DC1.

Zbog izlijevanja vode na kolniku prekinut je promet na državnoj cesti DC50 Špilnik-Čovići kod Otočca i županijskim cestama Gornji Kosinj-Kosinjski Bakovac, Podastrana-Novoselija i Mala Plana-Velika Plana.