centralizacija

I u Istri protiv državnog preuzimanja bolnica

12.09.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Istarski župan Boris Miletić ocijenio je u utorak, komentirajući skoro preuzimanje upravljačkih prava države nad županijskim bolnicama, kako je država slično odlučila i prije desetak godina no to nije riješilo probleme u zdravstvenom sustavu

"Prepuštanje ovlasti i zadataka regionalnoj i lokalnoj samoupravi je puno učinkovitije nego da se to centralizira. Nemojmo zaboraviti da je prije desetak godina država odlučila uvesti sanacijska vijeća, kada su županijske bolnice dobile nove uprave odnosno nova sanacijska vijeća. Nažalost, na taj način problem zdravstva do danas nije riješen", kazao je Miletić.

Ističe kako Istarska županija kontinuirano ulaže u pulsku bolnicu, a nakon izgradnje nove bolnice svih deset gradova i 31 općina sufinancira bolnicu s jednom četvrtinom ukupnog iznosa investicije.

Smatra kako je najveći problem što HZZO ne prepoznaje da se u Istri i cijeloj jadranskoj regiji broj ljudi tijekom ljetnih mjeseci udvostruči ili utrostruči, pa zbog zadanih limita, bolnice ne mogu od HZZO- naplatiti usluge koje su pružile. 

Miletić kaže kako Istarska županije neće kao Grad Zagreb tražiti ocjenu ustavnosti zakonske odredbe o preuzimanju bolnica jer ne vidi potrebu.

"Ukoliko je Grad Zagreb to poduzeo Ustavni sud će morati donijeti pravorijek, pa smatram da nije potrebno da svaka županija to čini", kazao je Miletić.