postaju državne

Beroš o bolničkom sustavu: 'Garantiram da neće biti ukidanja bolnica!'

11.09.2023 u 10:27

Bionic
Reading

Premijer Vlade Andrej Plenković u KBC-u Zagreb sudjelovao je na svečanosti otvorenja radova u Zavodu za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju te na prezentaciji treće faze projekta razvoja te bolnice. S njim je bio i ministar zdravstva Vili Beroš, a potom je odgovarao na pitanja novinara

Prema pisanju Jutarnjeg lista, prvog dana 2024. godine jedinice regionalne samouprave i Grad Zagreb prestaju biti osnivači i vlasnici općih bolnica te one postaju državne, nakon toga se smjenjuju Upravna vijeća i ravnatelji, a imenuju novi članovi, te v d. ravnatelji. Bila je to tema o kojoj je na pitanja medija odgovarao ministar zdravstva Vili Beroš.

'Kao što znate, zadnjim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, to je predviđeni pravac kretanja. Prenose se osnivačka prava, dakle ne vlasništvo, nego osnivačka prava na državu', kazao je Beroš.

Svjestan je da neke jedinice lokalne samouprave neće biti zadovoljne. 'Hrvatske građane i pacijente ne zanima tko je vlasnik, nego način na koji se upravlja zdravstvenim ustanovama, a on nije jednak u cijeloj Hrvatskoj. Da imamo poluge za reorganizaciju, moramo imati alate. Osnivačka prava su važan element u pravcu rješavanja tog problema. Pojedini subjekti će probati osporavati određena promišljanja. Neće to biti lagan proces, no radimo u najboljem interesu za hrvatske pacijente, a njih zanima dostupnost usluga. Ima župana koji jedva čekaju da se to dogodi, a ima onih koji misle da to nije dobar korak, naglašavaju da su velika ulaganja županija u te ustanove. Napominjemo, ništa neće biti odneseno', dodao je.

  • +13
Svečanost otvaranja radova u KBC-u Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Upitan je li ovo korak prema ukidanju nekih bolnica, Beroš je rekao da nije. 'S ovog mjesta mogu garantirati da neće biti ukidanja bolnica. Ali moramo reorganizirati taj sustav. Imate situaciju da su pojedine djelatnosti ispunile 20 ili 30 opsega posla. Biste li kao dobar gospodar držali daljnji broj kreveta ili biste odgovorili novim izazovima i razmjestili neke djelatnosti' upitao je Beroš.

'Prijenos osnivačkih prava nije političko pitanje i samo sebi svrha, nego nama treba pomoći u reorganizaciji zdravstvenog sustava', dodao je.