USKORO ODLUKA

I Tužiteljstvo BiH traži osam godina za Glavaša

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.09.2010 12:07
  • Objavljeno 20.09.2010 u 11:39
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u ponedjeljak od vijeća Suda BiH da u cijelosti potvrdi kaznu od osam godina zatvora što ju je Branimiru Glavašu zbog ratnih zločina nad civilima u Osijeku izrekao Vrhovni sud Hrvatske

Na ročištu održanom na Sudu BiH po zahtjevu pravosudnih tijela Hrvatske za provedbu zatvorske kazne koja mu je izrečena sam Glavaš, koji je pobjegao iz Hrvatske i živi u BiH, nije se pojavio a zamjenica glavnog tužitelja BiH Jadranka Lokmić-Misirača izjavila je kako je jasno da su ispunjeni svi uvjeti za izvršenje presude izrečene u Hrvatskoj.

'Ne postoji ni jedan razlog da se presuda ne prizna i ne izvrši u BiH', kazala je pred sucima Lokmić-Misirača.

Istaknula je kako Tužiteljstvo BiH predlaže istu kaznu zatvora za Glavaša kao što ju je izrekao Vrhovni sud Hrvatske iako bi za isto kazneno djelo za koje je tamo osuđen Glavaš u BiH dobio najmanje deset godina zatvora.

Sukladno sporazumu o provedbi sudskih presuda potpisanom ranije ove godine između dvije države, pravomoćno izrečene presude u jednoj državi ne mogu biti preinačene u duže zatvorske kazne nego eventualno smanjene.

Glavašev odvjetnik Nikica Gržić izjavio je pred sudom kako je njegov branjenik, unatoč odsutnosti s ročišta održanog u ponedjeljak, ponudio čvrsta jamstva kako će poštovati svaku odluku Suda BiH te kako je spreman izdržavati zatvorsku kaznu u toj zemlji.

Gržić je ipak zatražio da se Glavašu izrekne manja zatvorska kazna obrazlažući to činjenicom da je on osuđen za kaznena djela iz 1991. godine kada je i u BiH na snazi bio zakon koji je predviđao blaže zatvorske kazne za kazneno djelo ratnog zločina od sadašnjih.

Gržić je također zatražio da sudsko vijeće odgodi donošenje odluke po zahtjevu iz Hrvatske ustvrdivši kako on nije potpun te bi ga valjalo dopuniti.

'Postupak za priznavanje i provedbu presude pokrenut je u Hrvatskoj i prije nego je sud u Zagrebu dobio potvrdu da je Glavaš primio presudu čije se priznavanje traži a dostavljeni su i kontradiktorni podaci o vremenu koje je Glavaš proveo u pritvoru i koje se uračunava u izvršenu kaznu', argumentirao je svoj zahtjev Gržić.

Glavašev odvjetnik zatražio je da se cijeli predmet vrati Ministarstvu pravosuđa Hrvatske radi dopune zahtjeva.

Tužiteljica Lokmić-Misirača ocijenila je kako su zahtjevi obrane neutemeljeni te da zamolnica iz Hrvatske ni po čemu nije prijeporna, a podsjetila je i kako popratna dokumentacija sadržava sve potrebne podatke o vremenu što ga je Glavaš proveo u pritvoru dok je trajao sudski postupak.

Predsjednik sudskog vijeća Šaban Maksumić je zaključujući raspravu najavio kako će odluka o Glavaševu slučaju biti donesena 'u što skorije vrijeme'.

Sukladno odgovarajućem zakonu u BiH, sudska odluka mora biti donesena u razdoblju od petnaest dana, a zainteresiranim stranama može biti dostavljena i pismenim putem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi