I KOSOR UZ LINIĆA

'I sudovi moraju ovisiti o hrvatskim interesima, prije svega gospodarskim'

24.07.2013 u 11:39

Bionic
Reading

Nakon sindikata i poslodavaca, na stranu ministra financija Slavka Linića na neki način je stala i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je temu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi prokomentirala na svom Twitteru

'Za neovisnost sam sva tri stupa vlasti. No svi moraju ovisiti o hrvatskim nacionalnim interesima. Gospodarskim, prije svega', prokomentirala je Kosor na svom Twitteru.

Tim je dala do znanja da bi i suci u svojim odlukama morali razmisliti o posljedicama svojih poteza, pogotovo ako oni dovode u opasnost 40 tisuća radnih mjesta.

Jadranka Kosor samo je jedna od mnogih koji su u ovom slučaju stali na stranu ministra financija Slavka Linića. Podsjetimo, na opasnost odluke suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića da Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi pošalje na ocjenu ustavnosti, jučer su upozorili i sindikati, ali i HUP.

'Zakon, koji je u primjeni još od 1. listopada 2012., predstavlja šansu za oporavak tvrtki. Šansa je iskorištena u vinkovačkoj Spačvi. Zašto đakovačkoj PAN trgovini, Lipik Glasu, splitskim Solarnim ćelijama, Međimurje betonu, Hidrogradnji Osijek, Ljevaonici Bjelovar, Hotelu Selce, Hotelu Medena, ZRC-u Lipik, HOC-u Bjelolasica, Autotransportu Karlovac… oduzimati šansu za oporavak i spas Hrvatskoj toliko potrebnih radnih mjesta? U slučaju rušenja ili blokade postupka predstečajne nagodbe ruši se cjelokupni sustav ozdravljenja tvrtki, budući da nastupa stečaj koji, uslijed paralelno provedenih promjena Stečajnog zakona, praktički znači prestanak poslovanja i KRAJ', upozorili su svojim priopćenjem iz SSSH.

Slično razmišljaju i u HUP-u, gdje predstečajnu nagodbu smatraju dobrim rješenjem.

'Činjenicom da se sada otvara pitanje ustavnosti zakona koji je donesen u listopadu prošle godine i na temelju kojeg su započeti i vođeni brojni procesi predstečajnih nagodbi urušava ionako krhku pravnu sigurnost u Hrvatskoj. Već samo zaustavljanje procesa povlači za sobom brojne nedoumice oko daljnjeg postupanja u započetim predmetima o čiji raspletu ovisi sudbina i velikog broja tvrtki i njihovih zaposlenika. Otvaranje mogućnosti da je Zakon po kojem su već donesena neka rješenja i po kojem se vode brojni procesi neusklađen s Ustavom stvara opasan pravni vakuum koji može imati ozbiljne negativne posljedice, ne samo po gospodarstvo već i po čitavo društvo', stoji u priopćenju, koje su jučer odaslali poslodavci.