koronavirus

I predsjednik Salvadora uzima hidroksiklorokin, 'većina svjetskih lidera ga uzima'

27.05.2020 u 10:59

Bionic
Reading

Predsjednik Salvadora, Nayib Bukele, rekao je u utorak da uzima hidroksiklorokin, lijek protiv malarije koji je Donald Trump promovirao kao način sprječavanja zaraze koronavirusom, iako stručnjaci upozoravaju na sigurnost uzimanja toga lijeka

Bukele je rekao novinarima da Salvador više hidroksiklorokin ne promovira kao lijek, poslije preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, iako ga pacijenti mogu uzimati kao preventivnu mjeru ako žele.

'Koristim ga kao profilaksu, predsjednik Trump ga koristi kao profilaksu, većina svjetskih čelnika uzima ga kao profilaksu', Bukele je rekao.

Bukeleov snažan odgovor na koronavirus, uključujući i produžetak izvanrednog stanja bez odobrenja kongresa, izazvalo je kritike da 38- godišnjak pokazuje autoritativne tendencije i da je prekoračio svoje ovlasti.

Kad je govorio s Bukeleom na događanju, američki veleposlanik u Salvadoru, Ronald Johnson, dao je do znanja da odobrava način na koji se čelnik nosi s pandemijom.

'Vjerujem da se u kriznim situacijama ljudi često odreknu malo svoje slobode kako bi zaštitili prava i slobode većine i cjeline', rekao je. 'Ovo je samo privremeno'.