IVICA MAŠTRUKO

I predsjednica i premijer odlaze u UN? Očito je da među njima nešto ne štima

31.07.2017 u 18:36

Bionic
Reading

Iako je uvriježeno da na redovito godišnje zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda putuje ili premijer ili predsjednik RH, ove godine će u New York ići i Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović. Iz Banskih dvora i s Pantovčaka nismo dobili objašnjenje zašto oboje putuju na rujansko zasjedanje UN-a, dok diplomatski doajen Ivica Maštruko objašnjava kako to nije uobičajeno: 'Očito je da nešto ne štima između premijera i predsjednice'

'Nije uobičajeno da oboje putuju na redovito godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a. Naravno, nitko ih ne sprečava da zajedno idu u New York. Nije u tome problem. Oni će svoje putove vjerojatno opravdavati nekim ranije dogovorenim susretima. Ali, ako oboje putuju u New York, a to nije ranije najavljeno, onda je očito da nešto ne štima između njih', rekao je za tportal iskusni hrvatski diplomat Ivica Maštruko.

Objašnjava kako i strane zemlje koje imaju sličan politički sustav kao Hrvatska imaju praksu da na Opću skupštinu UN-a idu ili njihovi predsjednici ili pak premijeri. Maštruko kaže da je i kod nas dosad bila praksa da tom prilikom Hrvatsku u UN-u zastupaju ili šef države ili šef Vlade.

'Takva je praksa i na sastancima Europskog vijeća gdje zemlje članice Europske unije zastupaju ili predsjednici država ili predsjednici vlada', kaže Ivica Maštruko.

Do zaključenja teksta iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nisu nam odgovorili niti na jedno pitanje vezano uz put hrvatske delegacije u New York. Tako zasad ne znamo zašto u New York putuju i premijer i predsjednica, kao ni okvirni raspored predsjedničinog boravka u SAD-u.

Iz Banskih dvora dobili smo potvrdu da će krajem rujna na redovito godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a ići i Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović. U Vladi nisu propustili napomenuti da će šef hrvatske delegacije u New Yorku ove godine biti Plenković, a ne predsjednica.

'Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovat će godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a. Održat će i govor pred Općom skupštinom, a pored toga imat će i niz bilateralnih susreta. Zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović proslavit će 25. obljetnicu članstva Hrvatske u UN-u', doznali smo u Vladi.  

Osim premijera, iz Vlade će u New York ići i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.