CROBAROMETAR

Predsjednici raste podrška, ali ipak stoji slabije nego Josipović 2012.

26.07.2017 u 19:31

Bionic
Reading

Dnevnik Nove TV objavio je drugi dio istraživanja Crobarometar koji govori o popularnosti političara, a rezultati pokazuju da predsjednici Kolindi Grabar Kitarović već treći mjesec za redom raste potpora za rad i trenutačno je podržava 53 posto ispitanika a ne podržava je 39 posto. Ne zna, njih 8 posto.

Očekivano, uz šeficu države je 91 posto HDZ-ovog biračkog tijela ali i 58 posto birača Mosta. Predsjednica može računati na potporu od tek 27 posto SDP-ovih birača

Njen prethodnik Ivo Josipović u istom je razdoblju 2012. uživao veću potporu za svoj rad. Podršku mu je tada davalo 71 posto ispitanika, a njegov rad nije odobravalo njih 20 posto, navodi se u istraživanju.

Predsjednica je i u srpnju među biračima ostavila najviše pozitivnog dojma ili 59 posto, ali i  35 posto negativnog dojma.  Andrej Plenković u ovom trenutku među biračima uživa 42 posto pozitivnog dojma i 50 posto negativnog. Zanimljivo, kada je postao premijer o njemu je pozitivan dojam imalo 63 posto ispitanika.

Božo Petrov može među biračima računati na 35 posto pozitivnog dojma i 55 posto negativnog dojma, a Davor Bernardić ima pozitivnu ocjenu od  29 posto ispitanika a negativnu mu daje 52 posto.

Kad se rezultati Andreja Plenkovića usporede s onima njegovih prethodnika nakon deset mjeseci u Banskim dvorima, najbolje je prošla Jadranka Kosor. O njoj je u travnju 2010. pozitvan dojam imalo 57 posto ispitanika. Potom slijedi Zoran Milanović o kojemu je u rujnu 2012. pozitivan dojam imalo 44 posto ispitanika. Tu je sada Andrej Plenković s potporom birača ili pozitivnim dojmom od 42 posto u ovom mjesecu, a na začelju je Ivo Sanader o kojemu je pozitivan dojam u rujnu 2008. imao 41 posto ispitanika.

I na kraju, kroz školske ocjene građani su ocijenili tri institucije. Ured Predsjednice dobio je ocjenu 2,95 , Banski dvori pak, imaju ocjenu 2,33, a HrvatskI sabor ima ocjenu 1,96.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, metodom osobnog anketiranja.