'prvi i posljednji spitzenkandidat'

I Juncker baca sjenu na imenovanje svoje nasljednice: Proces nije bio jako transparentan

05.07.2019 u 12:18

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je u petak da proces imenovanja njegove nasljednice, Njemice Ursule Von der Leyen, nije bio transparentan i da predstavlja odustajanje od prakse izbora stranačkih vodećih kandidata, što ne smatra dobrodošlim, prenosi Reuters. IPredsjednik Bundestaga kritizirao način nominacije Von der Leyen

'Proces nije bio jako transparentan', kazao je Junker na konferenciji za medije u Helsinkiju, odgovarajući na pitanje o tome kako su čelnici EU-a ovoga tjedna došli do izbora nove predsjednice Komisije. Njezino imenovanje još mora potvrditi Europski parlament.

Junker je dodao kako je njegovo postavljanje na čelno mjesto Komisije prije pet godina bilo transparentno jer su ga čelnici izabrali nakon kampanje za europske izbore.

'Nažalost, to nije postalo tradicija', kazao je Junker. 'Bio sam prvi i posljednji spitzenkandidat', dodao je predsjednik Europske komisije.

Pučani u Europskom parlamentu pozdravljaju dogovor o podjeli vodećih funkcija u Europskoj uniji, postignutog na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, no žale što nije ispoštovan princip spitzenkandidata, rekao je u utorak Manfred Weber, spitzenkandidat pučke stranke (EPP) i vođa pučana u Europskom parlamentu.

  • +12
Ursula von der Leyen Izvor: Pixsell / Autor: Axel Heimken/DPA/PIXSELL

'Način na koji se Europsko vijeće odnosilo prema proceduri izbora nas rastužuje jer smo se kao europarlamentarci borili za ideju demokratske Europe, a to je povezano s time da kandidati iznesu svoje programe', rekao je Weber, ali i dodao da je Europska pučka stranka uvijek bila pouzdana i odgovorna te da su radi budućnosti Europe spremni podržati paket političkih imenovanja.

Čelnici 28 zemalja članica postigli su dogovor o novom vodstvu europskih institucija - za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, a za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell, objavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

  • +9
Jean-Claude Juncker i Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Predsjednik Bundestaga kritizirao način nominacije Von der Leyen

Predsjednik njemačkog parlamenta, Bundestaga, Wolfgang Schaeuble (Kršćansko-demokratska unije CDU) izrazio je razumijevanje za kritiku načina na koji je njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen (CDU) nominirana za predsjednicu Europske komisije, no ipak je podržao njenu niminaciju.

'Ja dijelim kritiku po kojoj je izbor Von der Leyen bio čudan i iznenađujuć i svakako nije bilo pametno odluku donijeti u tako uskom krugu', rekao je Wolfgang Schaeuble u razgovoru za dnevnik Augsburger Allegemeine od petka.

On je, unatoč tomu, podržao nominaciju aktualne njemačke ministrice obrane i pozvao zastupnike Europskog parlamenta da učine isto.

'Vjerujem da će Ursula von der Leyen biti dobra predsjednica Komisije, ali ne znam hoće li biti i izabrana', rekao je Schaeuble.

Izbor Von der Leyen kritizirale su njemačke oporbene stranke, ali i SPD, manji partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel. Kritika dolazi i iz samih redova CDU-a.

'Predsjednici država i vlada članica Europske unije su se svjesno okrenuli protiv želja Europskog parlamenta. Zato je potpuno neizvjesno hoće li Von der Leyen biti izabrana', rekao je predvodnik zastupnika CDU-a za saveznu pokrajinu Baden-Wuerttemberg Axel Fischer.

Predsjednik desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) Joerg Meuthen najavio je na javnom servisu ZDF da njegova stranka neće podržati izbor demokršćanske političarke.