GRK TRAŽI ISPRIKU!

I Hrvatice sudjelovale u podvali s Varufakisovim srednjim prstom

19.03.2015 u 09:27

Bionic
Reading

Njemački TV voditelj Jan Boehmermann priznao je da je montirao videosnimku na kojoj se vidi kako grčki ministar financija Janis Varufakis pokazuje srednji prst Njemačkoj. Objasnio je da je to učinio da pokaže kako je lako medijski širiti negativnu sliku o grčkoj 'rock zvijezdi' Varufakisu, koji je zatražio ispriku Guentera Jaucha, voditelja njemačke državne televizije ARD-a

Boehmermann, voditelj satiričke emisije 'Neo Magazin Royale' na televiziji ZDF, rekao je da od nedjelje čeka da ga neko pita je li montirao lažnu snimku koja je izazvala veliku buru u javnosti, ali ga nitko to nije pitao, prenijela je agencija AFP.

'Oprostite, gospodine Varufakisu, to se neće ponoviti', rekao je njemački voditelj, nakon što je objasnio kako je njegov produkcijski tim lažirao videosnimku.

Na snimci, za koji se ispostavilo da je montaža, vidi se kako Varufakis na zagrebačkom festivalu Subversive 2013. godine, prije nego što je postao grčki ministar financija, govori o problemima s kojima se suočava njegova prezadužena zemlja, a zatim kaže 'pokažite srednji prst Njemačkoj' i to i uradi. Satiričar je u donjem Youtube videu objasnio kako je umontirao gestu sa srednjim prstom (gledajte od 3 minute) te je sugerirao da je satirični video jedna velika šala u kojoj im pomogle i Hrvatice iz organizacijskog tima Subversive festivala. Javljanje iz Zagreba završeno je pokazivanjem prsta i isprikom Varufakisu.

'Trebao nam je orginalni materijal na kojemu je Varufakis i tada ga nije bilo pa smo ga morali potražiti. Nakon što sam čuo za Varufakisove izjave na zagrebačkom Subversive Film Festivalu 2013. krenulo smo u potragu', rekao je Boehmermann. Ispostavilo se da njegova urednica, prema vlastitu priznanju, govori hrvatski i ima odličnu vezu u Hrvatskoj koja joj je isporučila arhivski materijal u kojemu sadašnji ministar govori na pozornici o krizi eura.

U jednom trenutku Varufakis je rekao: 'Moj je prijedlog bio da se jednostavno Grčka povuče iz eurozone u siječnju 2010. i Njemačkoj pokaže prst i kaže 'Evo, sada možete problem riješavati sami sa sobom'.

'To je indirektni govor - on zapravo ne kaže da želi pokazati prst Nijemcima', kazao je Boehmermann, ali je dodao kako je mislio da bi bilo zanimljivo pokušati uklopiti gestu pokazivanja srednjeg prsta s tom određenom rečenicom u snimci.

On i njegov urednički tim zatim su snimili glumca kako pokazuje srednji prst, a nakon toga su pomoću softvera za uređivanje video snimki dodali gestu Varufakisu u pravom trenutku.

'U budućnosti ćemo očito morati naznačiti da je satirični šou Neo Magazin Royale satirična emisija', rekao je ironično direktor programa ZDF-a as Norbert Himmler.

'Ovo je stvarno pogodilo u bit stvari, odnosno pokazalo je kakvi smo mi Nijemci. Uništili smo Europu dvaput u jednom stoljeću, no iz takta nas izbaci kad nam netko pokaže srednji prst. Više nije moguća objektivna diskusija', rekao je Boehermann aludirajući na talkshow na državnoj televiziji pod vodstvom Guenthera Jaucha, koji je suočio Varufakisa sa snimkom srednjeg prsta.

Urednici emisije 'show Guenthera Jaucha' koji se prikazuje na televiziji Das Erste tvrdili su da su snimku pokazali stručnjacima i da nijedan nije doveo u pitanje njezinu autentičnost. Nakon Boehermannova priznanja stručnjaci su se pravdali da nisu mogli uočiti da je riječ o montaži jer je ista napravljena u profesionalnom tv studiju. No, šteta Varufakisovu ugledu je napravljena, jer je na državnoj televiziji njemačkim građanima prikazan kao lažljivac i veliki mrzitelj Njemačke.

Grčka i Njemačka, koja je praktično glavni financijer u Europskoj uniji, nisu u najboljim odnosima otkad je u siječnju u Grčkoj na vlast došla ultraljevičarska stranka Siriza, koja je glasačima obećala ukidanje oštrih mjera štednje.

Snimka je prvi put prikazana u nedjelju u emisiji Guentera Jauha na njemačkoj televiziji ARD, u kojoj je gost preko videolinka iz Atene bio upravo Varufakis, koji je odmah odlučno negirao da je snimka prava, no njemački su ga mediji nazvali lažljivcem. Satiričar Jan Bohermann objasnio je također da su lažirali video-isječak kako bi dokazali kako je jednostavno širiti negativnu sliku o grčkoj 'rok zvijezdi' Varufakisu.

Grčki ministar financija na svoj je twitter profilu zatražio ispriku voditelja s ARD-a Guentera Jaucha.

Komičar objašnjava snimku s Varufakisovim srednjim prstom