nije mu prvi put

Maskirana skupina pretukla bivšeg grčkog ministra financija Varufakisa, napadnut pred istim restoranom kao 2015.

11.03.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Bivšeg grčkog ministra financija Janisa Varufakisa je u petak navečer napala i pretukla skupina maskiranih osoba ispred restorana u anarhističkoj četvrti u Ateni nakon čega je prevezen u bolnicu, gdje je utvrđeno da mu je slomljen nos, pišu u subotu grčki mediji

Ljevičarskog 61-godišnjeg oporbenog zastupnika je skupina od 20-ak ljudi najprije vrijeđala ispred restorana, u kojem je večerao s pristašama svoje stranke Mera25. Varufakis je zatim otišao do ulaza u restoran kako bi razgovarao s njima, no tada ga je više maskiranih osoba napalo, bacilo na tlo, udaralo nogama i lupalo po licu.

Varufakis je nakon napada prebačen u bolnicu, gdje je ustanovljeno da mu je slomljen nos.

Varufakis je na društvenoj mreži Twitter zahvalio na solidarnosti koju je dobio nakon napada. Porekao je izvješća da su napadači bili autonomaši, anarhisti ili ljevičari.

Prema njemu, radilo se o unaprijed angažiranim nasilnicima koji su ga optužili da je usred dužničke krize 2015. godine, kada je bio ministar financija, Grčku prodao stranim državama.

"To su bili plaćenici (i tako je izgledalo) koji su se nespretno ponovili laži da sam se prodao. Ne damo da nas dijele. Naprijed!"

Njegova stranka je napad nazvala "drskim fašističkim napadom provokativnih nasilnika". Varufakis je 2015. godine pred istim restoranom već bio žrtvom sličnog napada.