BEZ OBRAZLOŽENJA

I Hollande bojkotira Olimpijadu u Sočiju

16.12.2013 u 15:16

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande neće u veljači putovati na Zimske olimpijske igre u ruski Soči, potvrdio je francuski šef diplomacije Laurent Fabius

Reding obrazložila bojkot

Olimpijske igre u Sočiju bojkotirat će i europska povjerenica za pravosuđe i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding. Za razliku od Gaucka i Hollandea, ona je svoju odluku obrazložila.

'Sasvim sigurno neću otputovati u Soči sve dok se manjine u Rusiji tretiraju kao do sada', poručila je Reding. Za sada nije poznato je li Reding bila pozvana kao predstavnica EU-a ili se oglasila kao privatna osoba.

Ni tjedan dana nakon što je njemački predsjednik Joachim Gauck odlučio bojkotirati Olimpijske igre u Sočiju, Fabius se očitovao o Hollandeovim planovima.

'Nije planirano... prisustvovanje', odgovorio je francuski šef diplomacije na pitanje hoće li Hollande otputovati na Olimpijske igre.

'Istovremeno, međutim, tim Igrama želim svaki uspjeh. No za sada, ne očekuje se prisustvovanje najviših francuskih dužnosnika', rekao je Fabius. Poput svojih njemačkih kolega, nije želio podrobnije objasniti takvu odluku.

Svečano otvaranje Ljetnih olimpijskih igara 2012. u Londonu pohodilo je 80 kraljeva, kraljica, predsjednika država i ostalih svjetskih čelnika, piše Guardian.

Rusija, zemlja domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014., na meti je kritika zbog kršenja ljudskih prava, šikaniranja oporbenih političara i zakona kojim se zabranjuje 'gay propaganda'.