konkurencija iz inozemstva

I grčki poljoprivrednici izišli na ceste; traktorima krenuli u Atenu

20.02.2024 u 12:12

Bionic
Reading

Grčki poljoprivrednici će se u utorak, kako se očekuje, traktorima dovesti u Atenu kako bi ispred zgrade parlamenta prosvjedovali protiv posljedica rasta cijena energenata i konkurencije iz inozemstva

Njihov prosvjed izraz je nevolja s kojima se suočavaju poljoprivrednici u ostalim dijelovima Europe, uključujući Francusku, Belgiju, Nozozemsku, Poljsku, Češku i Italiju, gdje su održani slični prosvjedi.

Poljoprivredni sindikati već tjednima pregovaraju s konzevativnom vladom premijera Kiriakosa Micotakisa, ali tvrde da najavljene mjere ne zadovoljavaju njihove zahtjeve.

U ponedjeljak navečer, poljoprivrednici su poredali traktore i kamionete uzduž autocesta, okupivši se se u središnjoj Grčkoj gde su proveli noć prije nego se upute u Atenu.

"Puno je problema, ponajprije vezanih uz cijenu goriva i energetskih troškova. Prošla godina je bila katastrofalna, nismo proizveli vino, nismo proizveli maslinovo ulje, tek nešto pamuka koji je otkupljen za nikakve novce", rekao je Kristos, jedan od prosvjednika u štrajku.

Mnogi trajektima pristižu s otoka Krete u luku Pirej kako bi se pridružili prosvjedu, a ostali dolaze autobusima iz područja diljem Grčke.

Skup je zakazan za 16,00 sati kako bi se povećao pritisak na vladu koja je već ponudila jeftiniju struju iduće dvije godine, počevši od travnja, te produljenje posebne porezne olakšice za 'plavi' dizel za godinu dana, pomaknuvši rok za godinu i pol dana.

Atena planira dijelom financirati mjeru prihodom od obnovljivih izvora energije i prodaje kredita na tržištu ugljika.

Nakon isteka dvogodišnjeg razdoblja vlada će poljoprivrednicima još osam godina jamčiti stabilne cijene struje za trećinu njihove potrošnje.

Micotakis je rekao da vlada "više nema što za ponuditi" te da poljoprivrednici znaju da je vlada premašila čak i njihova očekivanja glede ustupaka i da nema više fiskalnog prostora za nove olakšice.