NEZAKONITE 'TRANSAKCIJE'

HZZO traži da liječnici pišu lažne račune

17.12.2009 u 10:54

Bionic
Reading

Direkcija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) poslala je ovih dana okružnicu timovima obiteljske medicine u kojoj se od liječnika traži da ispostave račun za usluge vađenja krvi koje uopće nisu obavili, otkriva Novi list

Samo na taj način, poručuju iz HZZO-a, liječnici će iz zdravstvene blagajne moći dobiti refundaciju troškova već obavljene edukacije medicinskih sestara za vađenje krvi u ambulanti, što je jedna od bitnih točaka Milinovićeve zdravstvene reforme.

Tako bi svaki obiteljski liječnik, prema uputi HZZO-a, trebao Hrvatskoj komori medicinskih biokemičara platiti 250 kuna za edukaciju o vađenju krvi za svoju medicinsku sestru, a zatim napisati račun za 25 usluga vađenja krvi koje nije obavio i ispostaviti ga HZZO-u kako bi dobio povrat novca. Da stvar bude još bolja, ova potpuno protuzakonita varijanta plaćanja edukacije sestara nije ponuđena liječnicima na izbor, već im je HZZO zaprijetio da će im – ako ne postupe po naputku – uskratiti plaćanje računa za sve ostale provedene zdravstvene usluge.

Liječnici su konsternirani dopisom HZZO-a koji ih tjera da pišu račune za neobavljene usluge, za koje bi mogli i kazneno odgovarati.

'Šokirana sam! Razgovarala sam s kolegama i neću to napraviti. Bojim se, jer me zbog toga netko može kasnije pozivati na odgovornost', kaže obiteljska liječnica iz Doma zdravlja Istok, Dijana Mršić Novački. Nevjerojatno je, kaže ona, da im se tako nešto javno predlaže iz jedne državne institucije te da se liječnike ucjenjuje neplaćanjem daljnjih usluga ako ne postupe po naputku HZZO-a. Ako nemaju novca za edukaciju sestara, mogu to reći, a ne uvlačiti nas u kršenje zakona, revoltirana je ta obiteljska liječnica.

Hrvatska komora medicinskih biokemičara, koja je u suradnji s Ministarstvom zdravstva, HZZO-om i ostalim komorama organizirala edukaciju sestara za vađenje krvi, obustavila je tečajeve do daljnjega. Edukaciju je prošlo oko 400 medicinskih sestara iz Istre, Zagreba i Dalmacije, a trebalo bi je proći ukupno 3.000 sestara u čitavoj Hrvatskoj.

'U ovom trenutku ne možemo pokrenuti drugu rundu edukacije jer nemamo novca. Već smo održali osam tečajeva, platili predavače, dvorane, infrastrukturu i tiskali smo 4.000 priručnika. Uredno smo odradili svoj dio posla od sredine listopada do danas, ali su nam plaćena samo tri računa', kaže Goran Bulatović, predsjednik Hrvatske komore medicinskih biokemičara. Ne zna, kaže, zašto se dogodio nesporazum i zbog čega ih nije isplatio HZZO, kako je ranije bilo dogovoreno.

Potez HZZO-a naljutio je i Hrvatsku komoru medicinskih sestara.

'Ne zanima me tko će platiti edukaciju sestara. Inzistiramo na njoj, ne želimo ugroziti pacijente, ne želimo da se dogodi da medicinska sestra koja 30 godina nije vadila krv upropasti uzorak', upozorava Dragica Šimunec, predsjednica Komore. Oni koji su predlagali edukaciju morali su procijeniti ima li za to novca, a u protivnom odgoditi sve za godinu dana, poručuje Šimunec.

Iz Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM) poručuju da neće pristati na lažiranje računa po naputku HZZO-a. 'Očekujemo da se ugovaratelj nauči poslovnoj komunikaciji, da ne dogovara nešto u tuđe ime i da Komori sam plati edukaciju koju je dogovorio', rezolutan je Mario Malnar, predsjednik KoHOM-a.