VIRUS SE LAKŠE ŠIRI

HZJZ: Nove podvarijante omikrona sve prisutnije u Hrvatskoj; uzrokuju značajan porast broja novih sučajeva

24.06.2022 u 16:14

Bionic
Reading

Nove zaraznije podvarijante omikrona stigle su i u Hrvatsku te uzrokuju značajan porast broja novih slučajeva zaraze u posljednjem tjednu, doznaje se u petak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ)

U situaciji kada su ukinute sve epidemiološke mjere, virus se lakše širi, a nove podvarijante Ba.4 i BA.5 uspješnije zaobilaze imunitet stečen cijepljenjem ili preboljenjem, kažu u HZJZ-u o novom porastu broja novozaraženih.

Porast broja zaraženih najveći je u Portugalu, a val se širi od zapada kontinenta prema jugu i istoku. Hrvatska nije izuzetak, tako da danas imamo 612 novooboljelih od covida-19 i četvero umrlih. Usporedbe radi, početkom mjeseca, 1. lipnja, imali smo 206 novih slučajeva.

Podvarijante BA.4 i BA.5 zastupljene su u 15 posto uzoraka poslanih iz Hrvatske na sekvenciranje u europski laboratorij.

Iz HZJZ-a poručuju da su, unatoč većoj virulentnosti novih varijanti, cijepljene osobe i dalje solidno zaštićene od težih oblika bolesti i hospitalizacije.

Za osobe koje su preboljele covid-19 preporučuju cijepljenje najmanje tri mjeseca nakon preboljenja jer zaštita stečena preboljenjem s vremenom opada.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić ističe da se "situacija pomno prati", te ne isključuje mogućnost da će se aktualni porast broja slučajeva nazvati novim valom epidemije.

"Širenjem podvarijanti BA.4 i BA.5 postoji mogućnost da budu inficirani i oni koji su cijepljeni ili preboljeli, no većinom se radi o blagim kliničkim oblicima koji prođu za dan-dva. Važno je da kronični bolesnici i dalje prakticiraju epdemiološke mjere i zaštitu te ih i dalje pozivamo da se cijepe", izjavila je Hini Markotić.

Dodala je kako će te dvije nove podvarijante vjerojatno uskoro postati dominante u Europi.

Nova cjepiva, prilagođena omikronu, još nisu registrirana ni u Europi ni u SAD-u, kaže ravnateljica Infektivne klinike.