RADOVI NA SIGNALIZACIJI

HŽ odbio Bandića i zatvara Glavni kolodvor 1. ožujka

27.02.2013 u 10:56

Bionic
Reading

Hrvatske željeznice unatoč zamolbi gradonačelnika Zagreba Milana Bandića neće odgoditi početak radova na Glavnom kolodvoru, te će isti biti zatvoren za promet od petka 1. ožujka u 23 sata do ponedjeljka, 11. ožujka 2013, u 4 sata, a u tom će razdoblju na snazi biti posebna regulacija željezničkog prometa

Vlakovi će u navedenom periodu vožnju završavati u stajalištu Maksimir, kolodvorima Sesvete, Zagreb Resnik ili Zagreb Zapadni kolodvor, ovisno o relaciji i rangu vlaka. Unatoč tome što će Glavni kolodvor biti zatvoren za promet, blagajne na njemu biti će otvorene pa će se karte za smjerove moći i dalje kupiti na njemu.

Svi detalji o tome gdje će vlakovi iz pojedinih smjerova stajati i kako od tih stajališta doći do središta grada mogu se pronaći na stranicama HŽ-a.

Podsjetimo, gradonačelnik je prema HŽ-u uputio zamolbu da se radovi odgode do ljeta, kada je broj putnika manji, posebno na prigradskim relacijama koje koriste dnevni migranti (učenici, studenti i radnici), ali iz državne tvrtke jutros je stiglo priopćenje u kojem pojašnjavaju da početak radova, koji je već jednom odgođen zbog vremenskih neprilika, ne mogu odgađati.

'HŽ Infrastruktura ne može dalje odgađati rok za početak radova jer nakon tih radova slijede intenzivni radovi na prugama u zagrebačkome željezničkom prstenu. Naime, odmah nakon završetka radova u Zagreb Glavnom kolodvoru počinje remont dionice Zagreb Glavni kolodvor – Zagreb Klara vrijednosti 80 milijuna kuna.

Pripremni radovi na toj dionici počinju već 13. ožujka 2013. Tijekom ljeta planirana su dva velika remonta na dionicama Velika Gorica – Turopolje (vrijednosti 109 milijuna kuna) i Borongaj – Dugo Selo (vrijednosti 280 milijuna kuna). Ta dva remonta izazvat će nešto veće poteškoće u tijeku prometa te su stoga i planirani za ljeto, kada je frekvencija putnika, osobito dnevnih migranata (radnika, učenika, studenata), smanjena', stoji u priopćenju HŽ-a.

Zbog nove regulacije prometa ZET će na relaciji Borongaj – Zagreb Glavni kolodvor – Zagreb Zapadni kolodvor uvesti posebnu tramvajsku liniju broj 10. Na toj liniji vrijedit će HŽ-ova prijevozna karta. Dok će voziti posebna tramvajska linija broj 10, neće voziti redovita linija broj 1.

Osim na liniji broj 10, prijevozna karta za vlak vrijedit će i na ostalim ZET-ovim tramvajskim linijama te na autobusnim linijama iz Sesveta, Odre i Klare, uz uvjet da je na prijevoznoj karti za vlak kao dolazni ili odlazni kolodvor naveden Zagreb Glavni kolodvor ili ako se na HŽ-ovoj karti Zagreb Glavni kolodvor nalazi između polaznoga i odredišnoga kolodvora.