PARTIJI 'UBILI' KULTURU

Hvar želi postati novo Zrće, Hvarani digli bunu

Bionic
Reading

Čak 555 Hvarana na stol Gradske uprave uputilo tri peticije za dostojanstvo grada, globalni portal 'Digital Journal' u čudu se pita zašto Hvar nudi samo noćni život i plaže, kad ima puno više potencijala, dok je Dora Kinert Bućan u nedavno predstavljenoj zbirci eseja 'Žal - Posvećeno svima koji odlaze' ukazala na činjenicu da nekontrolirani turistički probitak u Hvaru sasvim izvjesno donosi eroziju urbanog bića grada, njegove kulturne baštine i pripadajućeg identiteta

Zbog nejedinstva u osmišljavanju turističke ponude, u pravilu su izostajale intervencije Gradske uprave i nadležnih tijela, pa se u tu priču sada ubacuje i tvrtka 'Sunčani Hvar' koja na području hotelskog kompleksa 'Sirena' pokušava ostvariti suradnju s jednim klubom sa Zrća, a to znači da se Hvaru sprema još veći val partijanera i razuzadanu zabavu.

No, da bi se nadomak grada konačno dogodila španjolska Ibiza, prije svega bi trebalo iseliti stanare koji su svojedobno useljeni u zgradu nasilno oduzetu od Hvarsko-bračko-viške biskupije u uvali Mala Garška. 'Ove godine naše usmjerenje je na jačoj penetraciji na lokalnom tržištu samoga grada Hvara, osobito u segmentu zabave i ponude za mlade, po čemu je naš grad već prepoznato odredište na širokom međunarodnom tržištu. Cilj nam je staviti u funkciju sav komercijalni kapacitet Društva, pa tako i objekt u samom središtu turističkog naselja 'Sirena', i to u prvoj liniji do mora gdje žive sadašnji ili bivši zaposlenici 'Sunčanog Hvara'.

Međutim, u takozvanoj popovskoj kući, što je okružena hotelskim paviljonima sa 158 soba i drugim sadržajima, živi pet obitelji (ukupno dvadesetak ljudi) i svi su zaštićeni najmoprimci već više od 35 godina. Hotelska tvrtka im, kako kažu, nije ponudila adekvatan smještaj, pa ih i ne može iseliti, a oni i partijaneri zasigurno neće moći zajedno.


Stoga su direktoru ljudskih potencijala Branimiru Blajiću i prenijeli da su se do kraja spremni boriti za svoja prava, dok su neki spominjali da bi 'Sunčanom Hvaru' izašli u susret tek ako bi dobili smještaj u novoj 'menadžerskoj kući' na Vrisku, što je zadnje dvije godine ionako zjapila prazna. Ipak, hotelijeri tom zahtjevu neće udovoljiti, jer kuću planiraju koristiti kao komercijalni sadržaj.

'Veseli me što je naš grad, temeljem ponude u ugostiteljstvu i kulturi, ali i prirodnih ljepota, svrstan među najljepše na svijetu, međutim, te vrijednosti koje sam godinama stvarao, zajedno sa svojim sugrađankama i sugrađanima, kao i suradnicima, zasigurno neće biti narušene ni bukom ni neobuzdanim partijima. Naš grad oduvijek ima dobru zabavu i sve ono što iskače iz normi ne možemo prihvatiti kao ponudu Hvara', izjavio je za Slobodnu Dalmacijuhvarski gradonačelnik Pjerino Bebić.

'Grad Hvar pred Drugi svjetski rat raspisao je natječaj za prodaju zemljišta u uvali Mala Garška, pa je naš tadašnji biskup Mihovil Pušić u ime Biskupije otkupio 10.000 metara četvornih za izgradnju reprezentativne zgrade koju bi koristili stariji svećenici i svećenički kandidati. A kad je zgrada u bračkom kamenu 1945. godine bila uglavnom gotova, a od imanja su nas 'oslobodile' tadašnje komunističke vlasti, tako da se naša Biskupija njime do dandanas nije koristila niti jednu minutu. Do sada, nažalost, nije bilo ni razumijevanja za povrat imovine, u čemu su važnu ulogu odigrale i dosadašnje vlasti u gradu Hvaru', rekao je hvarski biskup msgr. Slobodan Štambuk, naglasivši da planirana suradnja s takozvanim klubom sa Zrća u starom biskupijskom gradu nije dobro došla, te s tim u svezi izražava najdublje ljudsko i kršćansko razočaranje, a spomenuti plan shvaća kao 'grubu ljudsku suradnju s đavlom'!