veliki problemi

HUP moli Vladu: Dozvolite rad trgovinama građevinskim materijalom, važni su za očuvanje malih investicija

18.03.2020 u 18:29

Bionic
Reading

HUP Udruga Developera u srijedu je priopćila da podržava inicijativu da se za vrijeme trajanja mjera na suzbijanju epidemije koronavirusa omogući rad trgovina koje prodaju građevni materijal, sanitarnu opremu, instalaterske dijelove i sustave te sličan asortiman.

"S jedne strane, za trajanja posebne situacije epidemije, niz gradilišta i dalje može raditi, što je iznimno bitno za mnoge tvrtke u sektoru. Posebno je bitno za očuvanje malih investicija, ali istovremeno i malih poduzetnika, izvođača u sektoru građevine, završnih radova i instalacija koji i dalje mogu obavljati nesmetano radove na gradilištima", ističe se u priopćenju.

Kako se pojašnjava, nerijetko je veliki dio tih radova ograničen na jednog radnika, obrtnika. U situaciji kada se materijal za ove radove neće moći kupiti sve ove investicije su osuđene na zaustavljanje, a ugrožava se egzistencija svih navedenih radnika na građevini, posebno malih poduzetnika i obrtnika, upozoravaju.

Drugi bitan aspekt je da je za vrijeme trajanja posebnih mjera ljudima neophodno osigurati i dostupnost servisa i održavanja od sustava grijanja, sanitarne i pitke vode do hitnih popravaka na objektima, inače se ugrožava i sama sigurnost stanovnika.

Upravo iz navedenog i Austrija i Njemačka su omogućile rad navedenih trgovina. Napominjemo da se rad istih može osigurati na način da kontakt ljudi bude minimalan pa do skoro nepostojeći, kaže se u priopćenju.

I trgovački lanac Pevex danas je, izvijestivši da neće otpuštati zapsoelnike, napomenuo da je asortiman koji prodaje u svojim maloprodajnim trgovinama od vitalne važnosti za građevinski sektor, posebno za male poduzetnike i obrtnike, kojima je potrebno omogućiti nesmetani nastavak rada.

Iz Pevexa navode da surađuju s više od 83.000 pravnih subjekata. Također dodaju kako se "ne smijemo zavaravati mišlju da će država moći odgovoriti brojnim zahtjevima koji bi omogućili gospodarski oporavak".

"Poučeni dosadašnjim iskustvom, svjesni smo da se najviše lomi preko malog gospodarstva i to najrizičnijeg sektora - građevine. On već i sada nosi teret većinskog vlasnika u iznosu loših kredita kao i najvećeg zaostajanja za prosjekom Europske unije u produktivnosti rada. Čak i u nedostatku radne snage te negativnim kretanjem na tržištu rada prednjači pred svim drugim sektorima te upravo zato smatramo da bi njegovo dodatno ograničavanje bilo neoprostivo", ističu iz Pevexa.

Napominju i kako je sve navedeno prepoznala i Njemačka te je od zabrane rada, uz samoposluge, ljekarne, prodavaonice napitaka, drogerije i trgovine za kućne ljubimce, izuzela i centre za prodaju građevinskog materijala kao i trgovine kućnih potrepština.