TEŠKA KRIZA

UN: Koronavirus bi mogao uništiti do 25 milijuna radnih mjesta

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 18.03.2020 16:49
  • Objavljeno 18.03.2020 u 16:49
Koronavirus - ilustracija

Koronavirus - ilustracija

Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Pandemija koronavirusa mogla bi pokrenuti svjetsku ekonomsku krizu koja će uništiti do 25 milijuna radnih mjesta diljem svijeta ako vlade ne poduzmu mjere za zaštitu radnika, objavila je u srijedu Međunarodna organizacija rada (ILO). „No ako se provede međunarodni i koordinirani odgovor, kao što se dogodilo tijekom svjetske ekonomske krize 2008./2009. godine, utjecaj na globalnu zaposlenost mogao bi biti znatno manji“, objavila je ta agencija Ujedinjenih naroda.

ILO poziva na hitne, opsežne i koordinirane mjere kako bi se zaštitili radnici, stimulirala ekonomija i podržali poslovi i prihodi.

Predlaže se jačanje socijalne zaštite, zadržavanje radnih mjesta kroz skraćivanje radnog vremena ili plaćene dopuste, kao i financijske ili porezne olakšice, uključujući one za mikro, mala i srednja poduzeća, dodaje organizacija.

ILO ima nekoliko scenarija za utjecaj pandemije na globalnu ekonomiju. U najboljem slučaju će nezaposlenost narasti za 5,3, a u najgorem za 24,7 milijuna ljudi. Kriza iz 2008./2009. godine povećala je svjetsku nezaposlenost za 22 milijuna stanovnika. 

„Ovo više nije samo svjetska zdravstvena kriza, nego i velika kriza tržišta rada i gospodarstva koja ima ogroman utjecaj na ljude“, rekao je glavni tajnik ILO-a Guy Ryder. 

„Svijet je 2008. predstavio ujedinjenu frontu koja se borila protiv posljedica svjetske gospodarske krize te je najgore izbjegnuto. Takvo vodstvo i odlučnost potrebni su nam i sada“, zaključio je. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!