KREĆU IZBORNE MUĆKE?

'HUP je poslao poruku upozorenja premijerki'

10.09.2010 u 13:25

Bionic
Reading

Iako su poslodavci dosad imali naviku pohoditi samo Banske dvore, jučer su se ukazali i u SDP-u, a sudeći prema izjavama nakon sastanka, oporba je uspjela impresionirati HUP-ovce

'To je bio jedan kvalitetan razgovor i jedan jako pozitivan sastanak. Bilo je više tema za razgovor. Razgovaralo se o potencijalu Hrvatske i kako napraviti prostor za gospodarski rast. Razgovaralo se o svim prijedlozima koje je SDP podnosio zadnjih nekoliko godina', rekao nam je SDP-ov Gordan Maras, koji je uz Zorana Milanovića, Slavka Linića i Branka Grčića predstavljao snage SDP-a na sastanku.

Iako Maras nije iznio detalje razgovora, potvrdio je da se razgovaralo i o SDP-ovom prijedlogu poreza na dividendu, na koji poslodavci nisu baš blagonaklono gledali.

'Mi smo to spomenuli na sastanku, no nisam vidio pretjeranu polemiku. Nisam vidio reakciju da se netko zakačio na to da želi razgovarati o tome', rekao nam je Maras, potvrdivši da će sastanaka biti još.

Pohod poslodavaca nije začudio političkog analitičara Davora Gjenera, koji smatra da je logično da uoči izbora socijalni partneri uspostavljaju kontakt i s trenutno najjačom političkom strankom.

'Može biti da su ovakav rebalans proračuna i odustajanje od ekonomske politike koju su poslodavci podržavali utjecali da dođe do sastanka HUP-a i SDP-a. Međutim, izbori su predaleko da bi se govorilo o nekom okretanju poslodavaca od HDZ-a. Ovo može biti poruka upozorenja premijerki Kosor i Vladi da vode restriktivnu fiskalnu politiku. To također može biti poruka ekvidistance jer Milanović očekivano nije podržao Vladin reformski paket i u tom kontekstu je bila distanca poslodavaca prema SDP-u. Nakon što je Vlada predložila ovakav rebalans, poslodavci su se distancirali od vladajućih', kazao je Gjenero

Činjenica da su poslodavci najavili posjete svim strankama trebala bi pokazati da sastanak sa SDP-ovcima nije nešto izvanredno, međutim pitanje je kako će na to gledati sindikati s kojima su SDP-ovci već navodno sklopili pakt.

SDP-ov problem je u nekompetentnom vodstvu, odnosno predsjedniku stranke koji cijelo vrijeme daje niz nekonzistentnih političkih izjava. Da su Milanovićeve poruke neuravnotežene, to se vidjelo i u raspravi o rebalansu. Tada je SDP bio neusuglašen pa se ta neusuglašenost prepoznaje i u odnosu sa socijalnim partnerima', kaže Gjenero, dodajući da je kontakt SDP-a prema sindikatima krenuo tek nakon što je sindikalac Vilim Ribić najavio mogući izlazak sindikata na izbore ili priklanjanje sindikata nekoj marginalnoj političkoj struji.

No veliko je pitanje može li SDP na svoju stranu pred izbore dobiti i sindikate i poslodavce.

'Poslodavci nikada nisu optirali za jednu političku stranku jer se i političke preferencije vodstva HUP-a razlikuju. Onaj koji pred izbore pokaže da bi ih i mogao osvojiti, taj će dobiti naklonost poslodavaca. Što se tiče sindikata, oni uvijek glasuju za lijeve stranke i SDP, pogotovo ako bude u koaliciji, može računati na glavninu glasova sindikalne struje. No do izbora je još prilično daleko i mislim da je još puno prerano formirati takve građanske blokove koji bi podupirali političke stranke. Vrijeme brzo troši takve saveze i diktiranje tempa početka predizborne kampanje naštetilo bi SDP-u kao što mu se dogodilo i 2007. kada su s kampanjom počeli u lipnju, a izbori su bili tek u studenome', zaključuje Gjenero