KOMUNIKATORICA GODINE

HUOJ: Evo zašto smo nagradili Helenu Puljiz

12.03.2016 u 17:48

Bionic
Reading

Kolumnistica i novinarka tportala Helena Puljiz dobitnica je 9. Grand Prixa za komunikatoricu godine, prestižnog priznanja Hrvatske udruga za odnose s javnošću

Nagrada Komunikator godine dodjeljuje se osobama iz javnog života koje su se tijekom prethodne godine istaknule u komunikaciji s javnošću te pojedincima iz struke za razvoj profesije.

Priznanje je prvi put dodijeljeno 2008. godine Željku Rohatinskom, tadašnjem guverneru Hrvatske narodne banke. Laureati idućih godina bili su: Krunoslav Borovec, Suzana i Reno Ritz, Ivo Josipović, Sanja Sarnavka, Saša Cvetojević i Viktor Žmegač.

Evo kako je stručni žiri obrazložio ovogodišnju nagradu:

'Svatko od nas može štošta naučiti od Helene Puljiz.
Hrabra i moralna, žestoko se i odlučno borila protiv pritisaka, prijetnji i ucjena, nespremna komprimirati svoju profesiju i svoj osobni integritet. Poanta nagrade za komunikatora godine ipak je njenim sadašnjim borbama kojima je obilježila 2015.

Helena hrabro, usprkos svemu, nastavlja i dalje zastupa humanističke vrijednosti za koje iskreno vjeruje da su okosnica slobodnog demokratskog društva. Tankoćutno, a ponekad i strasno angažirano, Helena promišlja i kritizira, podsjećajući nas na važnost slobode.

Ona uporno propituje našu sve neugodniju stvarnost, naše sve dublje podjele, ni u jednom trenutku ne zaboravljajući esenciju novinarskog i bilo čijeg poziva: etiku javne riječi. A mogla je i drugačije, jer teret koji je ponijela na svojim leđima u formativnoj fazi mogao je slomiti i deformirati mnoge: ne i Helenu.

Dodjeljujući ovu nagradu Heleni Puljiz stručni žiri HUOJ-a želi obnoviti važnost skoro pa zaboravljenog ideala plemstva duha.

Pokazati da nije završila društvena epoha koja u svom središtu ima odgovornost, društvenu dobrobit, obrazovanost i pečat profesionalnog autoriteta. Ukazati na važnost dostojanstva svake osobe, važnost komunikacije koja potiče uzajamno razumijevanje i suradnju, komunikacije koja gradi dobre odnose i povjerenje.

Uvjereni smo da kao društvo zaslužujemo bolje od prevladavajuće površnosti, podjela i žutila. Bolje od mučnog, svakodnevnog koketiranja riječima koje umjesto da spajaju, razaraju meko tkivo demokracije.

Kao struka koja svoje djelovanje zasniva na temeljnim profesionalnim vrijednostima i dostojanstvu pojedinca zajedno s Helenom želimo hrabro prihvatiti naše sadašnje i buduće izazove.'

Zahvaljujući na laskavoj tituli komunikatorice godine, Helena Puljiz naglasila je da joj je nagradu čast primiti, ali i da ona predstavlja veliki izazov.

U govoru povodom dodjele nagrade ovogodišnja pobjednica je poručila:

'Nagrada dolazi od organizacije koja okuplja PR-stručnjake, od profesije za koju mnogi kažu da ugrožava slobodno i pošteno novinarstvo. Između naših dviju profesija postoji trajna napetost, ali nisam od onih koja vas smatraju neprijateljima. Suparnicima često da, ne i neprijateljima. Na projektima od općeg dobra i humanitarnim projektima mi smo i partneri.

Slobodno i pošteno novinarstvo danas ugrožavaju mnogi, pa i neprofesionalni i neetični stručnjaci za odnose s javnošću, ali ga prvenstveno ugrožavaju neetični novinari i urednici bez profesionalnog integriteta.

Novinari su čuvari demokracije. Naša demokracija je krhka i mlada, naši novinari rade u nikad gorim uvjetima. Demokracija se ne ostvaruje pukim izlaskom na izbore, demokracija traži informirane, aktivne i odgovorne građane.

Generacije građana Hrvatske odgajane su i odgajaju se da budu poslušni državljani umjesto slobodnih građana. Generacije se odgajaju i odgojene su pod motom 'šuti i radi', pri čemu je naglasak oduvijek bio više na šuti, a manje na radi. Kakve su posljedice tog sustava, vidimo danas u njegovoj punoj raskoši.

Hrvatska je u krizi u svim vidovima društvenog, ekonomskog i političkog života, kriza razara i zajednicu europskih naroda od koje smo tako puno očekivali, a tako malo dobili. I kao da to nije dovoljno, još nam se pokušava najgori govor mržnje podvaliti pod cijenu slobode govora. Mi na to ne smijemo pristati.

U vremenu opće egzistencijalne tjeskobe teško je profesionalno i etično raditi i vaš i moj posao, ali mi od etike i profesionalnosti, od poticanja društvenog dijaloga, od traganja za istinom i njezinog izricanja nemamo pravo odustati.'