detalji tragedije

Huliganima prijeti doživotni zatvor, ovo su ključne točke nereda u Ateni

10.08.2023 u 12:31

Bionic
Reading

Huligani iz navijačke skupine BBB napravili su međunarodni incident u ponedjeljak u grčkoj Ateni izazvavši tučnjavu s navijačima AEK-a u kojoj je ubijena jedna osoba, 29-godišnji Michalis Katsouris, a teško je ozlijeđeno osam osoba. Posljedice čina osjećat će se još dugo

Uhićeno je 105 huligana od kojih su 97 hrvatski državljani, među ostalima ima Grka, Nijemaca, Austrijanaca, Albanaca i državljana BiH. Jedan od uhićenih nalazi se u bolnici. Prema pisanju grčkih medija, trojica istražitelja su na sebe preuzeli brigu o oko 35-40 optuženika te će dnevno tijekom tri dana saslušavati oko 10-12 ljudi. Grci nisu uspjeli uhititi sve huligane koji su sudjelovali u neredima u gradskoj četvrti Nova Filadelfija, dijelu Atene u kojem se nalazi stadion AEK-a Aja Sofija pokraj kojeg se dogodio zločin. Prema nekim informacijama, koje se ne mogu provjeriti jer nitko ne zna koliko je točno ljudi sudjelovalo u tučnjavi, u bijegu je još oko 50 zagrebačkih huligana.

Uhićeni u pritvoru mogu biti najviše pet dana do kada nadležna tijela moraju podignuti optužnicu. Rok istječe u nedjelju. Istražiteljima je primarni cilj otkriti ubojicu nesretnog Michalisa te je u tu svrhu izdan nalog za pribavljanje DNK uzoraka od optuženih. Problem istražiteljima stvara činjenica što još uvijek nije pronađeno oružje kojim je ubijen 29-godišnji Michalis Katsouris pa progon za kazneno djelo ubojstva nije personificiran. Trenutačno se ispituje genetski materijal pronađen u alatima za ubijanje, metalnim predmetima i drvenim palicama, kako bi se pokušalo identificirati počinitelja. Istrage se odvijaju u tri pravca, a vlasti su zaplijenile sve mobitele uhićenih i pregledavaju ih radi mogućih dokaza.

Za što se terete huligani?

Svi uhićeni su optuženi za kršenje zakona o sportu. Moguća kaznena djela s kojima se okrivljenici suočavaju su: ubojstvo s namjerom, sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, eksplozija, posjedovanje eksploziva. Prekršaji koji im se stavljaju na teret su: narušavanje mira, opasne tjelesne ozljede počinjene i u pokušaju, uništavanje tuđe imovine, podmićivanje, ilegalno nošenje oružja, korištenje oružja, posjedovanje baklji.

  • +13
Uhićeni huligani izvedeni pred tužitelja Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI

Kolike kazne im prijete?

Dio onih koje se poveže s ubojstvom Michalisa Katsourisa naći će se u ozbiljnim problemima i mogu se suočiti s kaznom doživotog zatvora. Prošle godine, nakon ubojstva 19-godišnjeg navijača Alkisa Kampanosa, Grčka je povećala maksimalne kazne za sudjelovanje u navijačkim neredima sa šest mjeseci na pet godina zatvora. Sedmoricu krivaca za ubojstvo Kampanosa osudili su na doživotni zatvor, a još petorica su dobila kazne veće od 19 godina zbog pomaganja. Počinitelji su rigorozno kažnjeni kako bi poslužili za primjer ostalima jer se zemlja već godinama neuspješno bori s navijačkim nasiljem.

Odvjetnik koji je branio Petrača

Jedan od najpoznatijih grčkih odvjetnik Alexis Kougias preuzeo je obranu neimenovanog Grka koji je uhićen nekoliko sati nakon krvavog obračuna navijača Dinama i AEK-a u kojem je ubijen 29-godišnji navijač AEK-a. Kougias je ispred suda izjavio kako je njegov klijent poduzetnik i vlasnik tvrtke te da negira optužbe i ističe da nije upleten u ubojstvo. Odvjetnik je optužio policiju za propuste te zatražio da se svim optuženicima uzme uzorak DNK za analizu. Zanimljivo je da je odvjetnik Kougias zastupao Hrvoja Petrača 2005. godine kada je taj kontroverzni poduzetnik bio u bijegu u Grčkoj.

U izjavi za Jutarnji je kazao da ne vjeruje da će proći optužba tužiteljstva za kriminalno organiziranje iz jednostavnog razlog što je teško utvrditi tko su točno organizatori, tko je glavni organizator, odakle je... Prema pisanju grčkog portala Newsbomb trojica Grka bila su ti koji su vodili hrvatski konvoj do AEK-ovog stadiona i pokazali im kako pristupiti teritoriju žuto-crnih. Kako navode, riječ je o 26-godišnjaku i 27-godišnjaku iz Marousija te 22-godišnjaku albanskog porijekla. Neki od njih imaju kriminalni dosje.

Što se dogodilo?

Utakmice između AEK-a i Dinama proglašene su događajima visokog rizika te je zbog toga donesena odluka prema kojoj će biti organizirane bez prisustva gostujućih navijača. No, Dinamovi navijači su se uputili u Atenu unatoč zabrani, a u prvim satima utorka je stigla vijest da je u Grčkoj jedna osoba poginula u sukobima navijačkih skupina dviju momčadi. Najprije se o svemu oglasila grčka policija koja je navela u priopćenju da je napad od samog početka vrlo dobro organiziran, ali i da su huligani iz Hrvatske imali pomoć iz Grčke.

  • +6
Očevid na mjestu sukoba huligana Dinama i AEK-a gdje je grčlki navijač ubijen Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Policija je navela da je u ponedjeljak 7. kolovoza navečer, grupa od oko 100-120 navijača zagrebačkog Dinama zajedno sa svojim grčkim navijačima-suradnicima boravila u Perissosu. Navijači AEK-a bili su okupljeni u širem okruženju, a uslijedili su incidenti između navijača dviju momčadi koji su bacali baklje, improvizirane zapaljive naprave, predmete, kamenje, a koristili su se i improviziranim palicama. Iako mediji i policija izvještavaju o sukobu dviju navijačkih skupina koji je zahvatio i slučajne prolaznike koji su se nalazili na području oko stadiona iz AEK-a inzistiraju da se radilo o divljačkom napadu na slučajne prolazike koji su se temo zatekli.

Objavljene su i brojne snimke na kojima se vide dijelovi tučnjave. Na fotografijama snimljenim poslije obračuna vide se krvave mrlje, smeće, staklo, kamenje i ostaci bengalki koji ukazuju na pravi kaos koji se odvio. Izgrednici su razbili i ogradu te oštetili stolove obližnjeg ugostiteljskog objekta.

Izvor: Screenshot / Autor: enwsi.gr

Kardinalne pogreške grčke policije

Svi se zapravo pitaju kako je moguće da navijači prijeđu 1500 kilometara od Zagreba do Atene, prelazeći nekoliko granica i da ih pri tom nitko nije zaustavio. Zbog nereda grčki ministar zaštite građana Yiannis Oikonomou je odmah smijenio sedam policijskih čelnika, a treba očekivati da će ih biti još. Nije miran ni ministar čiji 'glavu' traži oporba. Prema objavljenim informacijama, hrvatska policija je izvijestila grčke kolege da stižu potencijalno opasni navijači, a albanska policija je detektirala 120 hrvatskih državljana u 21 vozilu. Čak su grčkim kolegama poslali i tablice sumnjivih vozila. No, Grci su zakazali.

Ekathimerini, piše da su službenici područnih policijskih službi ili s odgodom pročitali zapovijed kojom se pozivaju na poduzimanje “nužnih mjera” ili je uopće nisu pročitali. Međutim, ovo nije jedina točka koja pokazuje nedostatak središnje koordinacije i komunikacije između grčkih policijskih službi budući da novi dokazi, kako navode, upućuju na to da je izdavanje naredbi kasnilo i da je policijskim službenicima koji su bili u ophodnji naređeno da odu prije završetka svoje smjene. Grčka policija nije ni osigurala stadion što se u Hrvatskoj uoči velikih i rizičnih utakmica radi dva dana ranije. Rezultat je bio smrtonosni ubod nožem 29-godišnjeg navijača atenskog AEK-a Michalisa Katsourisa.

Stigli preko Albanije

Huligani koji su doputovali iz Hrvatske izveli su vješt manevar uz pomoć navijača Panathinaikosa, Gate 13. Kolona automobila i kombija u Grčku je stigla preko Albanije, međutim, ostavili su vozila na stanici Irina u Marousiju te do stadiona došli podzemnom željeznicom. I ne samo to, neki od vlasnika trgovina kraj stadiona svjedočili su da su ih pola sata prije nereda upozorili da istjeraju kupce i sve zatvore, kako stižu Hrvati i napravit će kaos. To su im kazali Grci, očito iz Panathinaikosa. Tako se i dogodilo, jer lokve krvi ostale su na asfaltu, a šteta je golema jer mnogi lokali su zapaljeni.

Prijateljstvo BBB-a i Gate13

Utakmice hrvatskih i grčkih klubova su visokorizične i zbog isprepletene mreže prijateljstava koje navijačke skupine gaje među sobom. Jasno je da BBB-i ovako precizan i logistički detaljan udar ne bi mogli izvesti sami bez pomoći iznutra - odnosno iz Grčke. Poznato je da Dinamovi navijači održavaju bliske veze s navijačima drugog atenskog kluba Panathinaikosa.

Gate 13 nije primarno desničarska skupina i s dinamovim navijačima ih ne povezuje ideologija u tom smislu koliko mržnja prema Delijama, navijačima Crvene Zvezde iz Beograda koje ovdje ne treba posebno opisivati. Delije su u prijateljskim odnosima s navijačima Olympiakosa iz Pireja najvećim suparnicima Panathinaikosa. AEK nema prijateljskih odnosa s hrvatskim ili srpskim klubovima. PAOK koji u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu igra protiv Hajduka je u bratskim odnosima s Grobarima, navijačima beogradskog Partizana. Nije rijetkost da navijači pobratimljenih klubova zajednički prate utakmice, međusobno si ističu poruke podrške i sudjeluju zajedno u tučnjavama.

Kako je reagirao AEK?

Nakon ubojstva navijača čelnici AEK-a su demonstrativno napustili sastanak s upravom Dinama koji je bio organiziran uoči odgođene utakmice te rade pritisak na UEFA-u da se zagrebački klub izbaci iz natjecanja. Izdali su dva oštra priopćenja u kojima Dinamo vide kao glavnog krivca.

'Potpuno isto pitanje koje muči naše navijače, što doznajemo zadnjih sati na sve načine, muči i nas: Kako je moguće da nakon barbarskog ubojstva Michalisa od strane čopora klošarskih kriminalaca iz Hrvatske, AEK može ući na teren i igrati protiv ove momčadi? Hoće li neki od njegovih ubojica biti na tribinama? Hoće li ondje biti njihovi suradnici u zločinu koji danas na društvenim mrežama slave ubojstvo koje su počinili njihovi prijatelji? Oni koji proklinju naš svijet i ponose se ubojstvom koje su počinili njihovi suradnici u organiziranom kriminalu?', poručili su iz AEK-a.

  • +11
Nogometaši AEK-a odali su počast ubijenom navijaču Izvor: Pixsell / Autor: Stelios Stefanou/EUROKINISSI/PIX

Onda su nastavili u istom tonu: 'Tko nas zapravo tjera da tu utakmice igramo dok kaplje krv našeg ubijenog navijača i ostalih teško ozlijeđenih? Kad svi znaju da su oni koji su ovdje došli ubijati sastavni dio organizacije s kojom moramo igrati nogomet? Je li lobiranje Hrvata u okvirima UEFA-e važnije od ljudskih života koje su ubojice oduzele? I zahtijeva li dobrobit europskog nogometa da naše igrače tjeramo da igraju nogomet kao da se ništa nije dogodilo?'

'Postoji samo jedan način: Trenutačna i stroga kazna odmah! Civilizirani europski nogometni svijet to čeka. Zajedno s AEK-om!', stajalo je priopćenju AEK-a.

Kako je reagirao Dinamo?

IZ Dinama su odgovorili jednako oštro.

'Žalosni smo što AEK svojim istupima i ponašanjem bježi od odgovornosti, podiže tenzije i što u službenim priopćenjima koristi neprimjeren, agresivan i huškački rječnik s ciljem pritiska na UEFA-u. Posebno je neshvatljivo da ljudsku tragediju bez ikakve zadrške pokušava iskoristiti za vlastitu promociju i rezultat što pokazuje izostanak elementarne pristojnosti, empatije i pijeteta prema žrtvi. Takav pristup smatramo neprimjerenim pogotovo zato što je svima, osim predstavnicima AEK-a, jasno da je GNK Dinamo poduzeo sve što je u njegovoj moći da se ova situacija ne dogodi. Za sva zbivanja u Grčkoj najveću odgovornost snose organizatori, dakle grčka policija i AEK kao klub domaćin. Osudili su način komunikacije uprave AEK-a nakon nemilih događaja te ih pozvali da se posvete nogometu i smirivanju tenzija.

Što će biti s utakmicom?

Utakmica koja se trebala odigirati u utorak je odgođena i igrat će se tek 19. kolovoza. U međuvremenu će se 15. kolovoza odigrati utakmica u Zagrebu. Za očekivati da je da će sigurnosne mjere biti na razini kao da dolazi američki predsjednik. U uzvratu u Ateni također treba očekivati vatreni doček za Dinamove igrače. Nadajmo se da će sve završiti bez novih nemilih događaja.