povijest kluba

Raseljeni Grci iz Male Azije, navijači-ljevičari, Vida i Livaja: Što je zapravo AEK?

09.08.2023 u 14:05

Bionic
Reading

Nogometni klub AEK iz Atene je, na žalost, dospio na sve naslovnice medija u Hrvatskoj i šire zbog ubojstva navijača za koje se sumnja da odgovornost snose huligani zagrebačkog Dinama, odnosno pripadnici skupine BBB. U nastavku vam donosimo priču o klubu

A.E.K (Athlitikí Énosis Konstantinoupόleos, Atletska unija Konstantinopola) je veliki je grčki multisportski klub sa sjedištem u kvartu Nea Philadelphia, Atena. Dakle 'K' u imenu AEK, znači Konstantinopol što je grčko ime za Istanbul. Najpoznatija sekcija je nogometna, ali u sastavu društva imaju još niz klubova u rasponu od košarke i vaterpola do e-sporta, hokeja na travi i mačevanja. Klub su u Ateni 1924. osnovale grčke izbjeglice iz Istanbula nakon grčko-turskog rata 1919. - 22. i razmjene stanovništva između Grčke i Turske koja je uslijedila. Stotine tisuća Grka koji su prije živjeli u Istanbulu i drugim dijelovima današnje Turske, bili su prisiljeni preseliti se u Grčku. Veliki broj ih se nastanio u Ateni.

Kao simbol kluba odabran je dvoglavi orao, simbol koji je tradicionalno koristila dinastija posljednjih vladara Bizantskog Carstva Paleologa, čija je prijestolnica bila u Istanbulu, a kao boje kluba odabrana je žuto/crna, praktički identično zastavi Grčke crkve.

  • +15
AEK Izvor: Profimedia / Autor: Markos Chouzouris / Eurokinissi / imago sportfotodienst / Profimedia

Grb i boje odabrani su kao podsjetnik na izgubljenu domovinu i predstavljaju povijesne veze kluba s Istanbulom. Njegova je upotreba također preživjela kao ukrasni element u Grčkoj pravoslavnoj crkvi, koja je bila nasljednica bizantskog naslijeđa tijekom Osmanskog Carstva, dok je ostao popularan simbol među Grcima. U modernoj Grčkoj različite varijacije dvoglavih orlova koriste se u crkvenim zastavama, temeljene na uzorcima bizantskih zastava. 'Žuto-crni', kako ih još zovu, treći su klub po broju osvojenih titula u Grčkoj, nakon pirejskog Olympiakosa i gradskog rivala Panathinaikosa. Prema nekim statistikama treći su i po broju navijača iza spomenutog dvojca. Utakmice protiv ove dvije momčadi, kao i protiv PAOK-a, najveće su svake sezone za AEK (kao i za ostala tri kluba).

Grčka se posljednjih godina bori s navijačkim nasiljem na tribinama. Ubojstvo navijača AEK-a Michalisa Katsourisa za koje se sumnjiče pripadnici navijačke skupine BBB dolazi u trenutku dok je sjećanje na smrt devetnestogodišnjeg Alkisa Kampanosa još uvijek svježe. Upravo zbog ubojstva tog 19-godišnjeg navijača prošle godine Grčka je i povećala kazne za huligane. Za njegovo ubojstvo sedmoricu su osudili na doživotni zatvor, a još petorica su dobila kazne veće od 19 godina zbog sudjelovanja u ubojstvu. Kampanosa su ubili huligani PAOK-a iz Soluna iz čista mira samo zato što je bio navijač gradskog suparnika Arisa.

  • +37
Privođenje huligana koji su sudjelovali u neredima u Ateni Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Ni navijači AEK-a nisu imuni na nasilje pa možemo izdvojiti napad na navijače Ajaxa u studenome 2018. Finale grčkog kupa između AEK-a iz Atene i PAOK-a održano je u grčkom gradu Volosu u svibnju ove godine bez navijača. Prethodno je grčki nogometni savez tražio grad u inozemstvu gdje bi se odigrala utakmica. Navijača AEK-a sjećaju se i navijači Hajduka koje su gađali signalnim raketama tijekom utakmice 2010. sve naočigled policije koja nije reagirala. Uvertiru u utakmicu također su obilježili navijački nemiri. Zanimljivo je i da je AEK odigrao utakmicu s beogradskim Partizanom u jeku NATO bombardiranja 1999. godine koje je pokretnuto zbog etničnog čišćenja koje je srpski režim provodio na Kosovu nad albanskim stanovništvom. AEK je došao iskazati podršku Srbima. Igrači oba tima su na grudima nosili iscrtane mete, što je u to vrijeme bio simbol prkosa prema NATO-u sa srpske strane.

Privođenje navijača Dinama koji su sudjelovali u jučerašnjim neredima u Ateni Izvor: Cropix / Autor: CROPIX Ronald Goršić / CROPIX

Najžešći navijači AEK-a nazivaju se Gate 21. Osnovani su 1975. nakon pada grčke vojne diktature kada se građane poticalo da osnivaju udruženja. Kasnije su se podijelili i nastao je Original 21. Ime Gate21 se odnosilo na mjesto s kojeg su gledali utakmicu sa starog stadiona. Ultrase AEK-a iz Atene smatra se ljevičarima te su formirali 'trokut bratstva' s navijačima AS Livorna i Olympiquea iz Marseillea koji su politički isto tako obojeni.

AEK je igrao na svom kultnom stadionu 'Nikos Goumas' više od 70 godina, sve do njegovog rušenja 2003. Nazvan po bivšem predsjedniku kluba koji je bio ključan u njegovoj izgradnji i nadograđivanju, stadion se češće zvao 'Nea Philadelphia', prema nazivu područja na kojem je igrađen. Nea Philadelphia je dio Atene gdje se veliki dio grčkih izbjeglica doseljenih 1922. nastanio.

Nažalost za nebrojene navijače AEK-a koji su stadion smatrali svojim drugim domom, srušen je 2003., a klubu je dano obećanje da će novi izgraditi na istom mjestu ili negdje drugdje. To obećanje vlastodršci nisu održali i AEK je bio prisiljen gotovo 20 godina biti domaćin na Olimpijskom stadionu u Ateni, koji momčadi i navijačima nikada nije bio dom. Ukupno su osvojili 13 naslova prvaka države.

AEK je svoje prve naslove prvaka osvojio neposredno prije uključivanja Grčke u Drugi svjetski rat, a zatim još tri od 1963. do 1971. s igračima poput Kostasa Nestoridisa i Mimisa Papaioannoua, 'svetih' imena u povijesti kluba. Legenda kluba je Mostarac Dušan Bajević s kojim je u napadu AEK osvojio uzastopne naslove prvaka 1978. i 1979. Bajević se u Atenu nakon igračke karijere vratio kao trener te je s AEK-om 1988–89, osvojio prvenstvo, te još tri od 1992. do 1994. godine

Krah su doživjeli 2013., kada su ispali u drugu ligu po prvi put u svojoj povijesti. Biznismen Dimitris Melissanidis ključna je figura koja je klub vratila na staze slave osvojivši prvenstvo prošle godine. Član AEK-a trenutno je hrvatski nogometni reprezentativac Domagoj Vida, a iz AEK-a je u Split i Hajduk stigao i Marko Livaja, jedna od najvećih zvijezda HNL-a.

  • +10
Marko Livaja u AEK-u Izvor: EPA / Autor: Georgia Panagopoulou