HSS-OVAC SE PITA

'Odakle ministru koji ima plaću 20.000 kuna tri stana i dvije kuće'

17.06.2019 u 14:28

Bionic
Reading

Na snažno zagovaranje HSS-ovih zastupnika da Hrvatski sabor donese njihov zakon o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine, iz HDZ-a su uzvratili da je taj zakon "štivo opće naravi" i u praksi neprovediv

"Ne negiram dobru ideju HSS-a, ali kanimo se politikanstva, jer ispada da nam ni jedna institucija ne radi ništa, od Porezne uprave do Carine, MUP-a...", uzvratio je HSS-ovcima HDZ-ov Ivan Šuker ističući da im zakon nije usklađen ni s Ustavom, niti s nizom drugih zakona.

Motiv zakona je dobar, no samo utvđivanje nezakonito stečene imovine je zahtjevno i treba ostati kod toga da su jedino sudovi mjerodavni to raditi, odgovorila je Marija Jelkovac (HDZ) na HSS-ov prijedlog po kojemu bi to radila Porezna uprava, a ne sudovi.

Davor Vlaović (HSS) kazao je da u njegovoj stranci predviđaju da nadležna Porezna uprava provodi zakon te da ne ide ka sudskim postupcima koji dugo traju. Po HSS-ovu prijedlogu, objašnjava, Porezna bi uprava mogla na temelju evidnecija koje ima utvrditi koliko je tko uprihodovao i eventualni nesrazmjer prihoda i imovine. U takvoj situaciji mogla bi razrezati porez po povišenoj stopi od 60 do 70 posto i u roku 15 dana naplatiti ga od onoga tko je nazakonito stekao imovinu.

Tri stana i dvije kuće uz plaću od 20 tisuća kuna

Krajni je rok da kažemo 'stop' nezakonitom bogaćenju pojedinaca, da se zapitamo od kuda ministru koji ima plaću 20 tisuća kuna tri stana i dvije kuće, ističe Vlaović, iznoseći podatak da je u 'sivoj zoni' oko 30 posto hrvatskog BDP-a, odnosno negdje između 40 i 50 milijardi kuna godišnje.

Tvrdeći da u hrvatskoj državi vrijedi pravilo da je "zakon paukova mreža u kojoj se hvataju sitne mušice, a pauci lete kroz nju", Željko Lenart (HSS) pozvao je kolege da pogledaju kakvi se "bijesni auti" voze u Hrvatskoj i kakvu imovinu imaju 20-godišnjaci. Upire prstom u imovinu aktualnih ministara Tolušića, Žalac, Marića, pitajući se kako su to uspjeli steći s ministarskim plaćama? "Pa oni kao da ne jedu, nemaju djecu", primjećuje HSS-ovac, tvrdeći da su političke elite i interesne skupine u Hrvatskoj stvorile mrežu koju je teško razbiti.

Pozdravljajući HSS-ovu inicijativu, SDP-ov Saša Đujić dvoji bi li Porezna uprava, s obzirom na "hadezeaciju institucija", istraživala ministre, a Marija Alfirev (SDP) ima objašnjenje zašto su je odbili Vlada i saborski Odbor za pravosuđe. Možda zato, kaže, jer im je normalno "imati mercedes u dvorištu, a ne znati od kuda, imati 'roštilj', a ne reći od kuda, imati hotel i 21 godinu".

Plemenitim i naivnim, HSS-ov zakon naziva Predrag Matić (HDZ). "Dok su 90-ih branitelji ginuli, drugi su krali, odbijanje zakona znači da ne žele da se to dotakne", tvrdi Matić i poziva da se "ozakoni" izjava bivšeg HDZ-ovog zastupnika Ljube Ćesića Rojsa "Tko je jamio, jamio" i da Hrvatska, napokon, krene naprijed.

Sigurnije recikliranje brodova

Sabor je u ponedjeljak, bez veće rasprave raspravio tri Vladina zakonska prijedoga, među njima i onaj o potvrdi Uredbe (EU) Europskog parlamenta i vijeća o recikliranju brodova čiji je cilj spriječiti ili na najmanju mjeru svesti nesreće, ozljede i druge štetne učinke na ljudsko zdravlje i okoliš.

Brodovi su se donedavno reciklirali na vrlo nesiguran, primitivan i ekološki neprihvatljiv način, stariji se sjećaju rezališta Sveti Kajo kod Splita, oblaka dima i onečišćenja Kaštelanskog zaljeva brodskim uljima, kazao je Branko Bačić (HDZ), jedini koji je raspravljao o tom prijedlogu.