SPAJANJE S PRAZNIKOM

Saborski zatupnici idu na produženi vikend

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 16.06.2019 10:35
  • Objavljeno 16.06.2019 u 10:35
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog blagdana Tijelova, koji je u četvrtak, Hrvatski sabor idući će tjedan, umjesto od srijede do petka, zasjedati od ponedjeljka do srijede, a plan mu je raspraviti 11 točaka

Radni tjedan otvorit će raspravom o Vladinu prijedlogu zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira za pružanje lučkih usluga i zajedničkih pravila o financijskoj transparentnosti luka.

Hrvatske luke, njih sedam, integrirale bi se u učinkovit prijevozni i logistički lanac transeuropske prometne mreže, stvorilo povoljno ozračje za ulaganja, a sve kroz stvaranje jedinstvenog, jasnog i transparentnog europskog okvira za financiranje i naplaćivanje lučkih usluga i upotrebu lučke infrastrukture.

S obzirom da se Uredba odnosi samo na morske luke transeuropske prometne mreže koje upravljaju s više od 0,1 posto ukupnog tereta ili broja putnika Europske unije, Uredba i sam zakon, odnose se na luke: Rijeka, Pula, Šibenik, Zadar, Split, Dubrovnik i Ploče.

Zastupnici će raspraviti još jedan zakon koji se tiče mora i morskog okoliša, onaj o provedbi Uredbe (EU) Europskog parlamenta i Vijeća o recikliranju brodova.  Cilj mu je uspostaviti nacionalni okvir za provedbu te Uredbe kako bi se spriječile, smanjile i na najmanju moguću mjeru svele nesreće, ozljede i drugi štetni učinci na ljudsko zdravlje i morski okoliš EU za trajanja broda, posebno kako bi se osiguralo da opasni otpad nastao recikliranjem brodova podliježe gospodarenju koje je prihvatljivo za okoliš.

Sabor će raspraviti i HSS-ov Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine čiji je cilj takvu imovinu oporezovati po posebnoj stopi, od 60, 70 posto, te pojednostaviti postupak ispitivanja njenog porijekla i oporezivanja.

HSS-ov prijedlog nisu podržali ni Vlada, ni matični saborski Odbor za pravosuđe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!