glasovanje u SABORU

Palfi aktiviran mandat, Katja Kušec ide u Vijeće za elektroničke medije, Programsko vijeće zapelo zbog Tvrtka Jakovine?

14.06.2019 u 13:44

Bionic
Reading

Sabor je glasanjem točno u podne završio ovotjedni rad. Među izglasanim odlukama bilo je i nekoliko imenovanja

Saborski zastupnici potvrdili su odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se aktivira mandat Vladimire Palfi iz Živog zida, a da zastupnikom prestanke biti Branimir Bunjac. Mandat će Palfi i službeno biti aktiviran sljedeći utorak.

Zastupnici su odradili i nekoliko imenovanja. Katja Kušec imenovana je u Vijeće za elektroničke medije, a Majda Tafra Vlahović u Upravno vijeće HINA-e.

Tafra Vlahović imenovana je iz redova medijskih stručnjaka i to umjesto Vladimira Lulića kojemu je istekao mandat. Mandat članova Upravnog vijeća Hine traje četiri godine, a prema Zakonu o Hini članove Upravnog vijeća imenuje i razrješuje Hrvatski sabor na prijedlog Vlade.

Imenovanje Katje Kušec predložila je Vlada temeljem javnog poziva na koji se prijavio 21 kandidat. Predsjednika i članove VEM-a imenuje i razrješava Hrvatski sabor, na Vladin prijedlog na razdoblje od 5 godina.

Sabor je danas na dnevnom redu za glasovanje imao i izbor četiri člana Programskog vijeća. Međutim, kada je ta točka došla na red za glasanje HDZ je zatražio stanku zbog konzultacija. Nakon stanke zastupnici nisu nastavili glasati o toj točki, nego je zasjedanje bilo zaključeno za ovaj tjedan, a zbog čega se nije glasalo o Programskom vijeću ostalo je bez objašnjenja.

Kako neslužbeno doznajemo tri člana trebala su biti odabir vladajuće većine, a jedan oporbe. Problem je navodno nastao zbog oporbenog prijedloga da se izabere Tvrtko Jakovina.