KOMENTAR GUARDIANA:

Hrvatsku 'pere' nada dok blijedi stigma zločinstva

20.11.2012 u 16:21

Bionic
Reading

U osvrtu posvećenom oslobađanju hrvatskih generala i zatvorskoj kazni bivšem premijeru Ivi Sanaderu, britanski Guardian piše o značajnom tjednu koji budi nadu u bolju budućnost Hrvatske, komplimentirajući njezine ljepote i kulturne znamenitosti. Prenosimo najzanimljivije dijelove

Iako su se Hrvati nadali smanjenju kazne Anti Gotovini i Mladenu Markaču, malo ih je moglo predvidjeti trenutno oslobođenje generala. U Hrvatskoj, presuda je proglašena 'amenovanjem' operacije Oluja kojom je okončan rat, kao i uklanjanjem 'hrvatske stigme' koju je većina Hrvata nosila od prvostupanjske presude o nezakonitom granatiranju, kojom se impliciralo da je država stekla neovisnost čineći ratne zločine. Jedna mlada žena kaže da je sretna zbog svog pokojnog oca, poštenog policajca i vojnika, koji je osjećao da je njegova čast umrljana prvostupanjskom haškom presudom – Gotovina je prvotno dobio 24, a Markač 18 godina zatvora – i to razočaranje odnio je sa sobom u grob, piše Guardian

Sada je, međutim, probuđena nada. Haška presuda donijela je radost zemlji koja je očajnički trebala dobre vijesti. Skepticizam oko pridruživanja Europskoj uniji slabi, a neki komentatori sugeriraju da će euforija potaknuti gospodarstvo. Današnja presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu na 10 godina zatvora za 'ratno profiterstvo' i uzimanje mita od austrijske banke 1995. i mađarske naftne kompanije, također se doživljava kao pozitivan korak u 'čišćenju hrvatskog ormara'. Tu je i aktualna istraga nad 600 liječnika optuženih za uzimanje mita od farmaceutskih kompanija.

Sve to trebalo bi potaknuti Hrvatsku da objelodani svoj potencijal, a glavni grad Zagreb od toga mora prosperirati: njegova kulturna scena već sada je dobro razvijena, uz tjedne festivale i impresivan spektar galerija, muzeja i kazališta. Tako je i s mnogim elegantnim parkovima i trgovima, srednjovjekovnim Gornjim gradom, vibrantnim mnoštvom kafića, uz zadimljeni ugođaj alternativne scene. Hrvatska nije bila pod strogom cenzurom za vrijeme komunizma, pa Zagreb, unatoč siromaštvu, prati atmosfera svjetske prijestolnice koju mnogi gradovi i bivše sovjetske države jednostavno nemaju. Bit će zanimljivo stoga vidjeti kako će se grad nositi s pridruživanjem Europskoj uniji i očekivanim priljevom posjetitelja i investicija.

'Rat je dio povijesti i tamo ga trebamo ostaviti', rekao je Gotovina u petak. To neće biti lako. U ovom značajnom tjednu obilježava se i godišnjica tragedije Vukovara, grada na sjeveroistoku Hrvatske, gdje je srpska vojska 1991. godine masakrirala više od 260 stanovnika. Također, od presude žalbenog vijeća u petak, pojavile su se vijesti o Srbima koji su u Beogradu zapalili hrvatsku zastavu. Ipak, mlada žena koja je govorila o svom ocu kaže da su Srbi trenutno popularni među Hrvaticama. 'To je zbog njihovih dubokih glasova', dodala je njezina prijateljica. U konačnici, možda se hrvatsko-srpska pukotina ipak neće naći u stalnom postavu Muzeja prekinutih veza na zagrebačkom Gornjem gradu.