darivanje krvi

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu: Dovoljno zaliha krvi za elektivne operativne zahvate u bolnicama

20.04.2020 u 12:37

Bionic
Reading

U hrvatskim transfuzijskim centrima ima dovoljno zaliha krvi i spremni su za sve potrebe bolnica kada dođe do ponovnog pokretanja 'elektivnih operativnih zahvata' u bolnicama koji su odgođeni zbog koronavirusa, rekli su u ponedjeljak u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu

'Mi pratimo potrebe bolnica sa zalihama krvi i krvnih pripravama i imamo dovoljno zaliha kad se krene sa elektivnim zahvatima', izjavila je za Hinu ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) Irena Jukić.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je prošloga tjedna mogućnost da se u bolnicama ponovno započne s izvođenjeme elektivnih, nehitnih kirurških i dugih zahvata s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju i činjenicu da zbog broja oboljelih od Covida-19 zdravstveni sustav nije pretjerano opterećen.

Istaknuo je kako se razmatra mogućnosti da se bolesnike koji dolaze na elektivne zahvate, najprije testira na koronavirus, a ako budu negativnih, da ih se operira.

'Upravljanje zalihama krvi i krvnih pripravaka poput plazme, koncentrata trombocita itd u ovoj situaciji nije jednostavno, ali mi cijelo vrijeme vodimo računa o njima jer moramo osiguravati dovoljne količine i zbog potreba onkoloških i hematološki bolesnika kojima je krv potrebama u liječenju', kazala je Jukić.

Ističe kako se zbog odgode elektivnih zahvata potrošnja krvi i krvnih pripravaka smanjila, kao što se na početku krize zbog epidemije koronavirsa smanjio i odaziv darivatelja krvi; no s njima je ubrzo preko Hrvatskog Crvenog križa uspostavljena komunikacija te se odazivaju akcijama darivanja krvi.

'Što se tiče nas u Petrovoj, mi smo dnevno prije epidemije imali 130 darivanja dnevno, zatim je palo na 50-tak darivanja, a prošle subote smo imali 80 darivatelja', kaže ravnateljica HZTM-a Jukić.Naglašava

Naglašava da se pri darivanju krvi pridržavaju protokola koji jamče sigurnost uzimanja krvi kao i mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite.