PLUS PUTNI TROŠKOVI

Hrvatski promatrači radit će za 304 eura na dan!

16.03.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Hrvatski sabor odredio je 12 zastupnika koji će, dok Hrvatska ne postane punopravna članica u Europskom parlamentu, obavljati funkciju promatrača za naknadu od 304 eura na dan rada uz, naravno, saborsku plaću

Upravo izabrani hrvatski promatrači će u Europskom parlamentu imati sva prava poput izabranih zastupnika osim što neće moći glasovati. Dakle, moći će sudjelovati u radu odbora, raspravljati na sjednicama... Prve euro-izbore hrvatska će imati 2014. godine, a onda će i naši zastupnici imati i pravo glasa.

Mjesečna plaća prije oporezivanja europskih zastupnika u 2011. godini bila je gotovo 8.000 eura. Plaća im se isplaćuje iz budžeta Parlamenta pa podliježe europskoj poreznoj stopi nakon koje iznosi oko 6.200 eura. Zemlje članice također imaju pravo naplatiti porez na njihovu plaću.

Uz plaću euro-zastupnici imaju pravo i na neke dodatke kako bi pokrili troškove koje iziskuje njihov rad, poput pomoćnika, ureda i uredskog materijala, koji dosežu 4299 eura na mjesec, ali da bi ostvarili pravo na taj novac, moraju prisustvovati barem polovici plenarnih sjednica parlamenta u jednoj godini.

Također imaju pravo na plaćene putne troškove u poslovnoj klasi u zračnom prometu, u prvoj klasi u željezničkom ili povrat od pola eura po kilometru za putovanja automobilom plus fiksni iznos koji se izračunava na osnovi udaljenosti i duljine putovanja. Nadoknađuju im se i svote koje izdvajaju za autoceste.

Za putovanja na konferencije i u službene posjete u zemlje koje spadaju u njihov djelokrug rada mogu primiti i fiksni godišnji iznos. Za 2010. godinu taj je iznos maksimalno iznosio 4243 eura.

Dnevnica za rad Parlamenta i parlamentarnih tijela je 304 eura. To pokriva smještaj, prehranu i sve druge troškove. Naravno, zastupnik se mora registrirati da je prisutan kako bi ostvario pravo na dnevnicu. Parlament zasjeda 12 puta godišnje u Strasbourgu, a ima i šest mini-zasjedanja u Bruxellesu, te se nadoknada plaća za rad u odborima i drugim tijelima europskog parlamenta. To je za sada jedina beneficija koju će ostvarivati naši zastupnici.