SABOR OBJAVIO IMENA

Dogovoreni promatrači u Europskom parlamentu!

16.03.2012 u 10:17

Bionic
Reading

Odbor za izbor i imenovanja predložio je Saboru popis aktualnih saborskih zastupnika koji će do punopravnog ulaska Hrvatske u Europsku uniju sjediti u Europskom parlamentu kao promatrači. Prema ranijem dogovoru, omjer takozvanih europarlamentaraca bit će 7:5, od čega će sedam promatrača dolaziti iz redova vladajućih, a pet iz redova oporbe

Odbor za izbor i imenovanja predložio je da se u Europski parlament pošalju SDP-ovci Ingrid Antičević Marinović, Biljana Borzan, Romana Jerković, Tonino Picula i Tanja Vrbat, HNS-ovac Jozo Radoš, SDSS-ovac Milorad Pupovac, HDSSB-ovac Boro Grubišić, Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista te HDZ-ovci Andrej Plenković, Frano Matušić i Davor Božinović.

Dvanaest promatrača će, sukladno pozivu Europskog parlamenta, u toj instituciji sjediti već od travnja, i to sve do punopravnog ulaska Hrvatske u članstvo. Nakon ulaska u EU 1. srpnja 2013. Hrvatska će trebati organizirati izbore za 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Kako doznajemo, ti izbori trebali bi se održati zajedno s lokalnim izborima u Hrvatskoj i radit će se o takozvanim ad hoc izborima. Naime, europarlamentarci izabrani na tim izborima sjedit će samo privremeno u Europskom parlamentu, oko godinu dana, jer se već 2014. u Europskoj uniji održavaju izbori za Europski parlament.

Hrvatski promatrači u Europskom parlamentu neće imati pravo glasa, ali će moći sudjelovati u raspravama. Što se tiče plaće, kako nam je kazao novopečeni promatrač Nikola Vuljanić, ona će ostati na razini one saborske, no promatrači u Europskom parlamentu dobit će i oko 300 eura dnevnice.

Promatrači Hrvatskog sabora u Europskom parlamentu, kako nam je kazao HDSSB-ovac Boro Grubišić, neće sjediti zajedno, već će se pridružiti već postojećim grupacijama zastupnika. SDP-ovi promatrači sjedit će tako uz zastupnike iz frakcije Europske socijaldemokratske stranke, koja okuplja i primjerice Hannesa Swobodu, ali iz čijih redova dolazi i predsjednik Europskog parlamenta Martin Shultz. HDZ-ovi promatrači pridružit će se zastupnicima Europske pučke stranke, HNS-ovac Jozo Radoš pridružit će se zastupnicima Europske liberalne, demokratske i reformističke stranke, dok HDSSB-ovac Boro Grubišić razmišlja o priključenju frakciji Europe of freedom and democracy group, koja okuplja regionalne stranke.