pravni fakultet

Hrvatski pravni centar o projektu unaprjeđenja sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela

26.02.2019 u 09:56

Bionic
Reading

Hrvatski pravni centar, u partnerstvu s Ministarstvom pravosuđa i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske predstavit će u srijedu na zagrebačkom Pravnom fakultetu rezultate projekta 'Unapređenje sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela'

Projekt je namijenjen istraživanju kaznenog postupka iz perspektive žrtve: koja prava ima na temelju nacionalnih i europskih propisa te na koji se način i koliko učinkovito ona ostvaruju u praksi.

Istraživanje predstavlja osnovu za izradu alata namijenjenih unaprjeđenju položaja žrtve i boljem ostvarivanju njenih prava, prvenstveno prava na informiranje i prava na upućivanje u sustav podrške.

Na skupu će biti predstavljen modul za obuku čitavog raspona stručnjaka koji izravno rade sa žrtvama kaznenih djela o tome kako žrtvu informirati o njenim pravima, kako ju uputiti u sustav podrške te kako pristupiti žrtvi. Predstavit ćemo i sadržaj buduće web stranice namijenjene žrtvama kaznenih djela te informativnog materijala za žrtve, najavili su iz Hrvatskog pravnog centra.

O projektu i rezultatima empirijskog istraživanja uvodno će izlagati izv. profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, glavna pravna stručnjakinja na projektu Elizabeta Ivičević Karas.

Prezentaciju modula za multisektorski trening stručnjaka – informiranje žrtve o pravima, upućivanje žrtve u sustav podrške, pristup žrtvi imat će Zoran Burić, docent na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pravni stručnjak na projektu, Ana Ergović Kuzmanović, voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Zagrebu, suradnica na projektu i Ivana Eterović, voditeljica projekta. Web stranicu i informativni materijal o pravima žrtava i dostupnoj podršci predstavit će Nikica Hamer Vidmar, voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima i voditeljica projekta Ivana Eterović.

Projekt 'Unapređenje sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela' financira Program za pravosuđe Europske unije, a u Republici Hrvatskoj sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

Hrvatski pravni centar koordinira projekt, a partneri su: Ministarstvo pravosuđa i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Udruga Patent iz Mađarske, Centar za pravne resurse iz Rumunjske, slovenska Udruga za nenasilnu komunikaciju i Mirovni institut.

Prezentacija će biti u srijedu 13 do 16 sati na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.