ZAKASNILI S IMOVINSKIM KARTICAMA

Ukoreno 14 sudaca!

21.09.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV) ukorilo je 14 sudaca koji nisu na vrijeme podnijeli imovinsku karticu, a četvorici sudaca protiv kojih se vode kazneni postupci - Bariši Gašparu, Peri Miloglavu, Marinu Črnji i Robertu Pešutiću produljilo je suspenziju za još tri mjeseca.

Ukor su dobili suci koji nisu do 1. veljače ove godine DSV-u podnijeli izvješće o stanju imovine, odnosno popunili imovinsku karticu.

Riječ je o sucima zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Sandi Bramberger Ostoić i Mladenu Žeravici, sutkinjama zagrebačkog Trgovačkog suda Mariji Jurdana, Nadi Kraljić, Vesni Malenica, Biserki Pavičić i Branki Pavlović, zatim Mirjani Matijanec i Mirku Klinžiću sa zagrebačkog Županijskog suda, sutkinji Prekršajnog suda u Karlovcu Vlatki Sečen, sutkinji Trgovačkog suda u Rijeci Danijeli Korlević, riječkoj općinskoj sutkinji Snježani Grahovac, virovitičkoj općinskoj sutkinji Mirjani Jelavić i vinkovačkom prekršajnom sucu Mirku Gagri

Sudac Visokog trgovačkog suda Bariša Gašpar pod suspenzijom je još od 2008. kada je protiv njega pokrenuta antikorupcijska istraga. U ožujku ove godine zagrebački Županijski sud ga je nepravomoćno osudio na godinu i deset mjeseci zatvora zbog primanja 25.000 eura mita i namještanja pravosudnih ispita. Uz zatvorsku kaznu izrečena mu je i petogodišnja zabrana obnašanja sudačke dužnosti, a potvrdi li Vrhovni sud presudu oduzet će mu se i 25.000 eura koje je navodno nezakonito stekao.


Splitski općinski sudac Robert Pešutić suspendiran je zbog USKOK-ove optužbe da je zlouporabio položaj i ovlasti i primao mito. Protiv njega je u siječnju podignuta optužnica, a sa slobode se brani nakon što je položio jamstvo u nekretninama vrijednima milijun kuna.

Sudac Općinskoga suda u Krku Marin Črnja ostao je bez sudačkog imuniteta u siječnju prošle godine jer se protiv njega vodi kazneni postupak zbog izvlačenja novca iz Tiska u drugoj polovici 1990-ih, zajedno s odbjeglim Miroslavom Kutlom. Črnja je optužen za pomaganje u zloporabi u gospodarskom poslovanju. Istraga protiv Črnje, Kutle i ostalih zbog izvlačenja 23 milijuna kuna iz Tiska pokrenuta je na zagrebačkome Županijskom sudu još 2000., a potrajala je do 2006. U međuvremenu je Črnja 2002. imenovan sucem Općinskoga suda u Krku, a mediji su objavili da mu je to uspjelo s lažnom potvrdom da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Črnja je 1990. nakratko bio ministar rada, a mediji ga opisuju kao Kutlinu desnu ruku u poslovima iz 1990-ih.

Sudac Županijskoga suda u Dubrovniku Pere Miloglav privremeno je udaljen sa sudačke dužnosti od sredine srpnja 2010. Optužen je za zloporabu položaja i ovlasti u pretvorbi tvrtke "Dubrovačko primorje" i nezakonit upis vlasništva nad zemljištem "Vrtovi Sunca". U toj su aferi za milijunske zloporabe optuženi bivši predsjednik dubrovačkog Općinskog suda Ivo Besjedica te trojica dubrovačkih poduzetnika Pero Vićan, Antun i Antoan Kralj. Suđenje je ušlo u završnicu.