DOBRA SURADNJA S MUP-OM

Cvitan: Kazneni postupci krojit će budućnost nekih regija

08.12.2014 u 20:19

Bionic
Reading

Suradnja i rad Ministarstva unutarnjih poslova i Državnog odvjetništva Repulike Hrvatske su iznimno dobri, ali ne u toj mjeri da se ne mogu unaprijediti, zaključak je to s današnjeg tradicionalnog susreta predstavnika MUP-a i DORH-a u Valbandonu kraj Pule kojeg su na konferenciji za novinare iznijeli potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan te ravnatelj policije Vlado Dominić

'U posljednje vrijeme svjedoci smo velikih akcija, pokrenuti su veliki i značajni kazneni postupci koji će na neki način određivati i budućnost nekih regija odnosno jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali svi ovi postupci nemaju nikakve veze s politikom', poručio je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Odbacio je sve češće glasine da su institucije progona u izbornoj godini postale Vladina produžena ruka.

'Sada su predsjednički izbori, sljedeće su parlamentarni. Pa zamislite kakav genije treba da to sve iskalkulira i napravi politički tajming. Dakle, najodlučnije demantiram bilo kakve političke pozadine bilo kakvog postupka svih ovih godina unazad', rekao je Cvitan.

Ocijenio je da je mađarska presuda kojom je odbijena tužba protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija za prijevaru i pronevjeru pritisak mađarskog pravosuđa na hrvatsko. Rekao je da se mađarska presuda činjenično ne podudara s Uskokovom optužnicom.

Cvitan je najavio kako će se u budućnosti mreža državnih odvjetništava u Hrvatskoj znatno smanjiti, smanjit će se i broj općinskih državnih odvjetništava i činjenica je, kako je rekao 'da će se upravo u takvim okvirima raditi u budućnosti'.

'To odgovara i broju stanovnika Hrvatske i broju prijavljenih kaznenih djela i ovakva reforma će unaprijediti i pojeftiniti rad državnog odvjetništva u cjelini', naglasio je Cvitan dodavši kako se, vodeći računa o zakonodavnim izmjenama, danas raspravljalo i unaprijeđenju protokola koji je potpisan prije nekoliko godina a čije su odredbe, smatra on, vrlo bitne za postupanje državnog odvjetništva i policije s ciljem ubrzavanja donošenja državno-odvjetničkih odluka.

'S današnjeg sastanka nema spektakularnih odluka, već nam je bio cilj odrediti smjernice budućeg rada' - zaključio je Cvitan.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je kako 'njegov posao nije da se mjieša u kriminalistička istraživanja, ali je važno stvoriti uvjete da policija pronalazi i otkriva počinitelje, a DORH da istog kazneno progoni'.

'U postojećim uvjetima od iznimne je važnosti unaprijediti rad ravnateljstva policije i posvetiti pažnju edukaciji', poručio je Ostojić ocijenivši dosadašnju suradnju MUP-a i DORH-a iznimno dobrom i kao takvu je treba prenijeti na lokalnu i županijsku razinu.