prvo istraživanje

Hrvatski policajci otkrili je li im pandemija otežala posao i što im je najteže palo

14.07.2020 u 10:59

Bionic
Reading

Hrvatski policajci, iako im je epidemija koronavirusa dodatno otežala posao, dobro su se snašli u navedenim okolnostima i izazovima iako su zabrinuti za svoje kao i za zdravlje svojih bližnjih, pokazalo je istraživanje na temu Covid-19 provedeno među policajcima

Rezultati su pokazali da većina policijskih službenika procjenjuje kako je, u usporedbi s vremenom prije epidemije, opseg posla bio veći te da im je njegovo svakodnevno obavljanje bilo teže. Također, procjenjuju da su bili opremljeniji nego prije te da se policija dobro snašla u nošenju s izazovima u vrijeme epidemije, navodi se u analizi rezultata istraživanja Centra za mentalno zdravlje Visoke policijske škole koje je provedeno s ciljem ispitivanja policijske percepcije utjecaja epidemije Covid-19 na policijske službenike i policijski posao. U ovakvom prvom istraživanju na temu Covid-19 sudjelovalo je 693 policijskih službenika od kojih je 77 posto muškaraca, a 23 posto žena prosječne dobi od 43 godine.

Većina policijskih službenika smatra da je reorganizacija policijskog posla zbog epidemije bila potrebna. Kod preostalih pitanja, odnosno pojava, procjenjuju da su se događale u jednakoj mjeri kao i prije epidemije poput snalaženja u svakodnevnom obavljanju posla, razine međusobne solidarnosti policajca i određenih kaznenih djela i prekršaja, navodi se između ostalog u priopćenju objavljenom na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

U skladu s očekivanjima, rezultati su pokazali da su se policajci dobro nosili s izazovima i teškoćama u navedenom razdoblju.

Na gotovo svim pitanjima većina sudionika ne percipira značajne promjene u pogledu vlastitog mentalnog zdravlja. Jedino kod upita koji su se odnosili na brigu oko svog te zdravlja bližnjih kao i ekonomskih pitanja poput plaće, većina sudionika procjenjuje da su ih brinula više u usporedbi s vremenom prije epidemije.

Većina sudionika procjenjuje da su se jedino mnogo manje kretali te rjeđe viđali svoje bližnje, u usporedbi s vremenom prije epidemije. Za ostale svakodnevne navike većina policajaca procjenjuje da su se odvijale u jednakoj mjeri kao i prije.

Naime, u periodu u kojem je velika većina građana svoje poslovne obveze bila primorana obavljati od kuće kao i značajno prilagoditi svakodnevne navike, kod policijskih službenika, zbog težine, zahtjevnosti i specifičnosti njihovog posla, očekivano se nisu dogodile velike promjene u pogledu svakodnevnog obavljanja poslova. Rezultati su pokazali kako većina policajaca smatra da će epidemija promijeniti naše živote te da će zbog toga policija biti spremnija za eventualne sljedeće epidemije i slične pojave.

Zagrebački policajci, pokazali su rezultati, statistički značjano stresnijom i značajnijom teškoćom procjenjuju epidemiju, s obzirom da je uz epidemiju, to područje istovremeno pogodio i snažan potres.

Najveći pritisak, kao i brigu za zdravlje, osjećali su službenici koji su bili na terenu te su imali bolji uvid u svakodnevno ponašanje građana, pa isti iskazuju i nešto kritičniji stav prema policijskoj organizaciji, zato što su bili najizloženiji mogućnosti zaraze.

Rezultati su, u skladu s očekivanjima, pokazali da gotovo za sve ispitivane pojave policijski službenici procjenjuju kako su događale učestalije nego prije. Tako policajci percipiraju da su građani bili napeti, preplašeni te zabrinuti više nego prije, kao i da su imali mnogo više upita u usporedbi s vremenom prije epidemije. Također, smatraju da su građani zbog epidemije više poštivali policiju i policijske ovlasti te da su se pridržavali mjere samoizolacije i uputa Stožera civilne zaštite.

Zbog interesa oko nacrta i teme istraživanja Centar je kreirani upitnik ustupio na korištenje njemačkoj, norveškoj i estonskoj policiji.