najrizičnija situacija

Kon: Beograd je eksplozivno mjesto za kornavirus; ne ohrabruje me stanje jer su bolnice pune

14.07.2020 u 10:15

Bionic
Reading

'Beograd je zbog frekvencije kontakata eksplozivno mjesto za ovaj virus ali ipak vidimo da postoji reakcija stanovništva u javnom prijevozu i u zatvorenom prostoru', kaže epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa u Srbiji

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, Kon je rekao da je ona u Beogradu 'najrizičnija', odnosno da je popunjenost bolničkih kapaciteta u glavnom gradu 'nešto što sve drži jako napetim', javlja B92.

'Beograd je zbog frekvencije kontakata eksplozivno mjesto za ovaj virus ali ipak vidimo da postoji reakcija stanovništva u javnom prijevozu i u zatvorenom prostoru. Ostaju okupljanja, posebno mladih što se teško može ikako spriječiti', rekao je epidemiolog.

Dodao je da nošenje maske u zatvorenom prostoru postaje 'gotovo' čitava strategija borbe protiv širenja koronavirusa.

'To bi na duže staze moglo dati rezultate, bez negativnog uticaja na ekonomiju', rekao je Kon te objasnio u kojem su slučaju maske učinkovite.

'Maske štite samo ukoliko ih svi nosimo u zatvorenom prostoru. Ako neko nosi masku, a neki ne, kronične bolesnike i starije maska štiti samo 30 posto', objasnio je Kon napominjući kako je važno da se redovito mijenjanju.

Kon je rekao kako je epidemiološka situacija nepovoljna na cijelom teritoriju Srbije te nema čvrstih podataka o tome da se stanje poboljšava.

'U ovom trenutku nemamo čvrstih podataka da se stanje poboljšava iako je smanjen broj registriranih pacijenata, barem ovo što su službeni podaci. Mene stanje ne ohrabruje jer su bolnice pune i veći broj ljudi je na respiratoru', rekao je Kon za RTS, prenosi B92.