UGOVOR O IZRUČIVANJU

Hrvatski kriminalci uzalud će bježat u BiH i obrnuto

28.11.2012 u 13:11

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa u Vladi RH, Orsat Miljenić, i ministar pravde BiH, Bariša Čolak, potpisali su, u pauzi konferencije o reformi pravosuđa i osnaživanju žrtava zločina, ugovor o izručenju kojim se dvije države obvezuju izručiti počinitelje kaznenih djela organiziranog kriminala, korupcije, pranja novca te drugih kaznenih djela. Ugovor se ne odnosi i na ratne zločine

'Ugovor o izručenju jedan je u nizu sporazuma koje sklapamo s ciljem efikasnijeg progona svih kaznenih djela, a ovdje se radi o najtežim kaznenim djelima. Svjesni smo da se zbog dvostrukih državljanstava znalo događati da osobe koje treba procesuirati pobjegnu u drugu zemlju u kojoj imaju državljanstvo i pokušavaju tako izbjeći kazneni progon', rekao je ministar Miljenić

Potpisom na ugovor, dakle od danas, državljanstvo više neće biti zaštita od kaznenog progona za najteža kaznena djela. Sam dokument ne vrijedi retroaktivno, a nakon potpisivanja mora i uslijediti postupak ratifikacije.

'Ratni zločini nisu obuhvaćeni ovim sporazumom iz razumljivih razloga. Ni s jednom od država u susjedstvu BiH nije potpisala sporazum o izručenju za kaznena djela ratnih zločina i to u doglednoj budućnosti vjerojatno neće biti ni moguće. Za to postoje drugi instrumenti i sporazumi', pojasnio je ministar Čolak.

Po njemu, sporazumom se samo 'nadopunjuju konvencije koje postoje'. Primjećuje i kako 'nisu iskorišteni ni postojeći mehanizmi', uz napomenu kako, primjerice, postoji i mogućnost ustupanja kaznenih progona te saslušanja svjedoka putem videolinka, čime se stvaraju pretpostavke da 'nijedno kazneno djelo ne ostane nekažnjeno'.

Na upit može li se potpisani sporazum odnositi i na slučaj Dragana Paravinje te hoće li BiH tražiti njegovo izručenje, odgovorio je negativno. 'Ovo neće utjecati na slučaj Dragana Paravinje jer BiH neće tražiti njegovo izručenje. Sa svaku zamolnicu RH pravovremeno smo odgovorili i udovoljili, te ćemo se vjerojatno i dogovoriti oko izvršenja kazne koja mu je izrečena u BiH. Mislim da je najprimjerenije izvršiti tu kaznu u Hrvatskoj', najavio je Čolak.

Na kraju, ministar Miljenić je potvrdio kako je Ugovor o izručenju s BiH 'nešto proširen' u odnosu na sličan sporazum sa Srbijom, no na konstataciju kako je taj dokument vrijedio i retroaktivno, samo je odgovorio kako sporazum s BiH 'vrijedi od danas jer je tako dogovoreno, pa se nema potrebe opterećivati postupcima koji su otišli u određenom smjeru'.