Josip Lucić i Slavko Barić

Hrvatski generali iznijeli svoja razmišljanja o ratu u Ukrajini: 'Možda je evakuacija priprema za upotrebu taktičkog nuklearnog naoružanja'

23.10.2022 u 12:49

Bionic
Reading

Treba li obučavati ukrajinske vojnike na teritoriju Hrvatske ili se u rat tako, ne trebamo uvlačiti? O tome vode burne polemike na relaciji predsjednik-premijer, oporba i vladajući. Generali proslavljeni u Domovinskom ratu, Josip Lucić i Slavko Barić za HRT komentirali su višemjesečne borbe, ali i iznijeli mišljenje o tome kakvu bi poziciju trebala zauzeti Hrvatska.

General Lucić smatra kako različite politike nisu dovoljno jasno predstavile tragediju rata u Ukrajini i njegove posljedice na Europu i svijet. Istaknuo je kako Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a mora biti vjerodostojan partner.

General Barić rekao je kako je rat dobio novu dimenziju u kojoj je sasvim jasno da se ne radi o lokalnom sukobu nego ratu koji ima dalekosežne posljedice.

'Rat se vodi na svim područjima, ne samo na bojnom polju, pa možemo govoriti o totalnom ratu i totalnim reperkusijama koje rat proizvodi. Štete koje se događaju sigurno su najveće u Ukrajini, najviše trpi ukrajinski narod, međutim gubici koji se događaju na europskom tlu su isto tako značajni', rekao je Barić za HRT.

'U sukobu smo s izuzetno jakom vojnom silom koja u ovom trenutku ima određene ograničene vojne ciljeve, ali pitanje je ukoliko bi se ti ciljevi ostvarili - što je sljedeći kora', upitao je Barić.

Obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Lucić je istaknuo kako je Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a dužna pomoći u obuci ukrajinske vojske.

'Mi pomažemo državi koja je međunarodno priznata i na koju je izvršena agresija preko njezinih međunarodno priznatih granica. Provodeći tu obuku ne obučavamo vojsku koja će izvršiti agresiju na drugu državu, nego bismo obučavali vojsku koja bi branila svoj teritorij i svoj narod. Znači pomažemo državi koja je napadnuta i pomažemo narodu koji je nemilosrdno ugrožen. Cijeli svijet mora se loše osjećati promatrajući slike koje dolaze iz Ukrajine', poručio je Lucić dodajući da Hrvatska nije zaboravila tragedije rata i koliko smo željno iščekivali pomoć.

Barić je rekao kako Hrvatska mora jasno iskazati svoje vanjsko-političke ciljeve te se jasno odrediti po pitanju obrambene politike.

'Hrvatska nije neutralna država koja se drži po strani, mi smo javno osudili agresiju te sukladno svojim mogućnostima pomagali Ukrajini. Samim time ovo je još jedan iskorak dalje ako se prihvatimo određenih oblika obuke koji bi bili primjereni i koju naše Oružane snage mogu izvršavati i u tom smislu pitanje je dosljednosti u provođenju određene politike, našeg doprinosa NATO-u i ostvarivanja politike EU-a. Treba jasno vidjeti koji oblici obuke, na koji način će se provoditi i sve u skladu s našim mogućnostima, treba tom pitanju ozbiljno pristupiti i vidjeti kako možemo pomoći Ukrajini', rekao je.

Predsjednik Milanović poručio je kako to nije naš rat. Lucić je rekao kako je iznenađen Milanovićevim javnim nastupima.

'Obraćajući se javnosti nastupa kao da je zaboravio da smo članica NATO-a i EU-a i da smo iz međusobnih ugovora preuzeli određene obveze. Naša budućnost je čvrsto vezana za budućnost EU-a i NATO. Mi smo obvezni biti vjerodostojni i biti dio zajedništva, slijediti politiku EU-a i NATO-a pomagati narodu Ukrajine', rekao je Lucić.

Barić smatra da različiti politički stavovi zbunjuju hrvatske građane, ali i partnere.

'Govorimo o čistoj obuci, ne slanju vojske u Ukrajinu ili borbu. Ponavljam da moramo prihvatiti činjenicu da se hrvatska obrambena politika vodi koordinirano, postoje ustavne i zakonske odredbe po kojima određene nadležnosti ima predsjednik Republike, Vlada pa i sam Sabor. Stvar je da se mi pridržavamo tih odredbi i potičemo komunikaciju između aktera koji sudjeluju u kreiranju obrambene i vanjske politike Hrvatske', rekao je Barić dodajući da Hrvatska u ovom ne izgleda kao država koja ima tu sinergiju i koja postupa sukladno svojim političkim opredjeljenjima.

U aktualnim događanjima, rekao je Lucić, Hrvatska će proći kao i ostatak EU-a.

'Mi nismo veliki narod, naša privreda zavisi od svih odnosa u EU-u i svijetu. Nismo manjina kao neki drugi. Mi bismo morali slijediti zajedničku politiku i pomagati Ukrajini. Bio bih sretan kada bi predsjednik počeo obavljati svoju predsjedničku ulogu. Uloga predsjednika Republike je da na predsjedničkim razinama Europe i svijeta djeluje. Mi smo svjedoci da predsjednik RH djeluje prije svega na domaćoj političkoj sceni', rekao je Lucić dodajući da je veliki problem odvede li nas predsjednik kao narod vodi u izolaciju.

  • +10
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: ANATOLII STEPANOV / AFP / Profimedia

Kakvo je stanje na ratištu?

Lucić je rekao kako je nakon prvog ruskoga udara Ukrajina bila u teškoj poziciji. Međutim, nakon osam mjeseci strahovitih razaranja te ogromnih ljudskih i civilnih gubitaka, Ukrajina je prešla na ratnu privredu.

'Moje mišljenje je kako je Ukrajina snažno podigla svoje industrijske potencijale za rat, snažno je pristupila mobilizacijama, narod je snažno motiviran i siguran sam kako Ukrajina u narednih nekoliko mjeseci, za razliku od Rusije, može podignuti nekoliko milijuna vojnika. To će se i dogoditi. U isto vrijeme Rusija ima problem kod kuće gdje ogroman broj ljudi nije spreman biti mobiliziran. Vjerujem kako će sve više jačati pokret protiv rata jer se ratuje na tuđem teritoriju i pomalo se gubi smisao toga rata', rekao je Lucić.

Smatra da će Rusija u budućnosti biti sve osamljenija, a da će Ukrajina dobivati sve snažniju potporu.

'Medijska slika događanja u Ukrajini sve je prisutnija u svim državama svijeta. Nitko ne želi gledati tu grozotu rata. Svijet neće dozvoliti da Ukrajina bude poražena. Ukoliko bi se dozvolilo ovo što se događa, nastupilo bi vrijeme ratova svih protiv svih i to bi bila katastrofa. Vjerujem da će najveći broj država zastupati tezu da je potrebno sačuvati međunarodni poredak i zakonitost međunarodno priznatih granica', zaključio je.

Barić je rekao da je Rusija prihvatila novu strategiju uništavanja energetskih potencijala, prometnica i kritične infrastrukture što je težak udarac za stanovništvo jer se stvara velika doza nesigurnosti.

'Na crti bojišnice u južnom dijelu kod Hersona imamo značajne uspjehe ukrajinske vojske. Ono što u ovom trenutku treba promatrati jest naredba ruske vojske da se vrši evakuacija iz Hersona. Jedno obrazloženje je da će Rusi pokušati srušiti branu na Dnjepru i poplaviti cijelu zapadnu obalu. Na zapadnoj strani Dnjepra nalaze se ukrajinske snage i s te strane nanijeti veće gubitke. S druge strane, cijeli Krim je vezan s tom rijekom tako da je to manja mogućnost.'

'Možda je pražnjenje prostora od civilnog stanovništva pretpostavka upotrebe nekog taktičkog nuklearnog naoružanja. U svakom slučaju, žestina rata se ne smanjuje. Ušli smo u sferu velike nepredvidljivosti kada su u pitanju Putinove odluke. Europu i svijet čeka teška zima te velika iskušenja za ukrajinsku vojsku.'