zasjedanje hbk

Hrvatski biskupi raspravljali o stranim radnicima u Hrvatskoj i demografiji

16.11.2023 u 15:20

Bionic
Reading

Na zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije, koji je završio trodnevni rad u Zagrebu, donesena je odluka o osnivanju Nacionalnog ureda za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba, a u pogledu rješavanja "demografskog sloma" rečeno je da je potrebno ići od etničkog prema političkom hrvatstvu

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, rečeno je da će Ured objediniti zadaće dosadašnjeg Povjerenstva za zaštitu maloljetnika, kao i metropolijskih ureda "čiji rad nije uvijek dorastao problemima".

„Radi se o kontinuiranom nastojanju i njegovim osnivanjem željelo se reafirmirati dosadašnji ustroj kako bi se unaprijedila, prije svega, prevencija i zaštita maloljetnika i ranjivih osoba na tragu dokumenata i nastojanja opće crkve“, kazao je pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski, u HBK predsjednik Odbora za sredstva društvenih komunikacija.

Izvijestio je da je prihvaćen pravilnik o djelovanju i ustrojstvu Ureda, koji će imati dvije zaposlene osobe, bit će povezan sa stručnjacima i medijima, te da će početi radom uskoro.

Ured će dati stručnu podršku svim mjesnim biskupima, koji i dalje ostaju odgovorni za svoja područja. Oni moraju svaki slučaj prijaviti Uredu, a oni koji nemaju dovoljno mogućnosti za rješavanjem slučaja, mogu ga delegirati na rješavanje tome uredu, kazao je Gorski

Pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić govorio je o iskustvima sudjelovanja na Biskupskoj sinodi u Rimu, a nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, novoizabrani potpredsjednik HBK, predstavio je zbornik „Demografija – iseljavanje – migracije. Šesti hrvatski socijalni tjedan“.

Crkva podržava stavove hrvatskih demografa i poziva hrvatske političare da ih ostvaruju koliko god oni bili teški, kazao je nadbiskup Hranić i dodao da se na nižim razinama, u jedinicama lokalne samouprave i županijama, poduzimaju mjere koje su u njihovim mogućnostima. Međutim, one su ograničene i ne mogu dati rezultate bez ozbiljnih politika na državnoj razini.

Osvrnuo se i na dolazak sve većeg broja stranih radnika u Hrvatsku i kazao da Crkva želi pomoći u njihovu prihvaćanju u društvo, te ocijenio da bi se trebala izbjeći nova podjela društva.

Potrebno je ići od etničkog prema političkom hrvatstvu, kazao je nadbiskup Hranić i dodao da Crkva dolasku stranih radnika pristupa kršćanski, što znači da ih ljubi. Odbacio je mogućnost da Katolička crkva „uzima drugima vjernike“ i kazao da se njezin odnos prema drugima temelji na poštivanju prava savjesti, što su i osnovne postavke ekumenizma

Na Saboru je bilo riječi o pripremama za jubilejsku godinu 2025., koje će proteći u molitvi, a koja se godina poklapa s nacionalnim jubilejom 1 100 godina obljetnice hrvatskog kraljevstva.