Iustitia et pax

Hrvatski biskupi oglasili se o koronavirusu i dali bezrezervnu podršku nacionalnom Stožeru civilne zaštite: Širenje teorija zavjere nije prihvatljivo

17.09.2020 u 08:40

Bionic
Reading

Hrvatski biskupi oglasili su se o odlukama Ustavnog suda vezanim za legitimitet nacionalnog Stožera civilne zaštite i odluka koje su donosili. Jasno i nedvojbeno stali su iza Stožera, kojem je na čelu Davor Božinović. 'Apeliramo na javnu podršku radu i dostojanstvu Stožera civilne zaštite, kako nacionalnog, tako i lokalnih, kao i svih zdravstvenih djelatnika koji su dosad iznijeli najveći teret u uvjetima krize', stoji u izjavi koju potpisuje Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Komisije HBK Iustitia et pax

Nakon što je Ustavni sud u ponedjeljak zaključio da su zakoni koje je o ovlastima Stožera civilne zaštite donio Hrvatski sabor u skladu s Ustavom te da je zakonita većina odluka Stožera donesenih zbog epidemije koronavirusa, o tome se oglasila Hrvatska biskupska konferencija.

'Stajališta Ustavnog suda Republike Hrvatske iznimno su važna u kontekstu daljnjeg smjera djelovanja nadležnih tijela u prevenciji štetnih posljedica pandemije na zdravlje građana. To je, dakako, važno i zbog funkcioniranja obrazovnog sustava te obavljanja gospodarskih, proizvodnih i uslužnih djelatnosti o kojima ovise održivost i stabilnost društva u cjelini. Ustavni je sud potvrdio i činjenicu da pravni propisi određuju granice etičke i pravne odgovornosti građana. Ne samo da ne postoje apsolutne slobode u pravnom smislu, već one mogu biti i u etičkom smislu ograničene. Sloboda pojedinca uvijek je ograničena slobodom drugih. Zbog toga je važno inzistirati na odgovornosti pojedinaca, ne samo u smislu samozaštite, već i zaštite drugih od bolesti, posebice ranjivih skupina, onih koji su potencijalno izloženiji zdravstvenim komplikacijama i istodobnim višestrukim kroničnim bolestima', stoji u priopćenju.

  • +17
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Napominju da javnost ima pravo znati i preispitivati odluke i mjere nadležnih državnih tijela i kako je to u srži demokratskog pluralizma i različitosti koja obogaćuje društvo.

'Međutim, širenje teorija zavjere, panike, negiranje osobne odgovornosti i zanemarivanje prava i zdravlja drugih te ignoriranje ne samo znanstvenih spoznaja, već i vidljive stvarnosti oko nas nije prihvatljivo jer pridonosi zbrci i neredu koji su nam svima najmanje potrebni. S druge strane, kršenje pravnih propisa kojima je cilj prevencija širenja zaraznih bolesti povlači prekršajnu, pa i kaznenopravnu odgovornost, posebice u slučajevima sprječavanja zdravstvenih radnika u obavljanju zdravstvene djelatnosti', napominju biskupi.

U skladu s ustavnim pravom na zdrav život, svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, dodaju.

'Naime, kako ističe Katekizam Katoličke crkve, život i tjelesno zdravlje dragocjeni su Božji darovi. Treba ih razumno njegovati, obazirući se na potrebe drugih i na opće dobro. Skrb za zdravlje građana zahtijeva društvenu potporu kako bi se ostvarili uvjeti življenja koji omogućuju rast i postizanje zrelosti (br. 2288).'

'Komisija Iustitia et pax stoga poziva na razboritost i poštovanje zdravstvene struke. Usto apeliramo na javnu podršku radu i dostojanstvu Stožera civilne zaštite, kako nacionalnog, tako i lokalnih, kao i svih zdravstvenih djelatnika koji su dosad iznijeli najveći teret u uvjetima krize. Držimo važnim i poticanje daljnje argumentirane znanstvene rasprave, posebice putem, za u tu svrhu osnovanoga, Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske za suzbijanje koronavirusa, u kojem su okupljeni vrhunski hrvatski znanstvenici', kažu u priopćenju.

HBK o odluci Ustavnog suda by Tportal.hr on Scribd