muzej mimara

Hrvatska udruga leukemija i limfomi obilježava 25 godina djelovanja

30.01.2020 u 12:21

Bionic
Reading

Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL), koja okuplja oboljele od hematoloških bolesti, obilježila je u četvrtak u Muzeju Mimara 25 godina rada

Predsjednik Udruge Dražen Vincek rekao je kako je incidencija ovih bolesti u Hrvatskoj slična kao i u Europi, a dostupnost terapije u Hrvatskoj na dosta visokoj razini.

'Dostupnost terapije je na dosta visokoj razini, no ima još nekih lijekova koji se primjenjuju u Europi i svijetu ali ne i u Hrvatskoj. Nedavno su na listu lijekova HZZO-a uvrštena tri lijeka za multipli mijelom što je veliki uspjeh. Za dostupnost mnogih lijekova koji su došli na tržište izborila se naša udruga poput Gliveca, Mabthere, jer kad se pojavi neki revolucionari lijek pojavi ljudi žele više, bolje i kvalitetnije', rekao je Vincek.

HULL je pomaže pomaže bolesnicima koji boluju od leukemije, limfoma i srodnih bolesti i njihovim obiteljima, prikuplja donacije te razvija i sprovodi programe pomoći bolesnicima.

Inače, limfom je najčešći oblik raka limfnog tkiva, ključnog dijela obrambenog sustava organizma, a spada u deset najčešćih vrsta zloćudnih bolesti. U Hrvatskoj se svake godine dijagnosticira oko 600 novooboljelih od limfoma, a porast incidencije na godinu raste za četiri posto.

Leukemija je zloćudna bolest koštane srži,u kojoj dolazi do poremećaja mehanizama regulacije, što se očituje prekomjernim rastom i bujanjem bijelih krvnih stanica i njihovih stanica prethodnica.